Φρόντισε “να έχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου”. Φράση που πολλοί τη γνωρίζουν από τους μεγαλύτερους και αποτέλεσε στόχο για την ανερχόμενη ελληνική οικογένεια μεταπολεμικά. Φαίνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε το σπίτι, ούτε καν ένα κεραμίδι.
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πάρει μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου στεγαστικού κοινωνικού προβλήματος.
Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο αξιοποίησης του υφιστάμενου δυναμικού ακινήτων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει τις πρώτες αποφάσεις:
-Παράταση στην έκπτωση φόρου για ανακαίνιση ακινήτων έως το 2026
-Πληρωμές ενοικίων μόνο μέσω τράπεζας
-Αμετάβλητες αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
“Τυχόν αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών θα μπορούσε να οδηγήσει σήμερα σε περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών αγοραπωλησίας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνονταν και όλοι οι φόροι που συμπαρασύρουν οι αντικειμενικές αξίες. Προσανατολισμός μας είναι πάντα η μείωση των φορολογικών βαρών, όχι η αύξησή τους” τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χρονικό περιθώριο έως την 31η Δεκεμβρίου του 2026 να ανακαινίσουν ή να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους λαμβάνοντας έκπτωση φόρου που μπορεί να φτάνει έως και τα 3200 ευρώ ετησίως. Δαπανώντας 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ για υλικά και 5000 ευρώ για υπηρεσίες, ιδιοκτήτης ακινήτου με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα λάβει έκπτωση 1317 ευρώ ανά έτος για μια πενταετία ή 6.585 € συνολικά.
“Να υπάρξει και μια επιδότηση των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών, ιδιαίτερα των παλιών πολυκατοικιών με τους παλιούς ανελκυστήρες για να μπορέσουμε να προχωρήσει η επιθεώρησή τους και η εξασφάλιση των όρων ασφαλείας στη λειτουργία τους” σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται από το 2026 οι ενοικιαστές να καταβάλλουν κάθε μήνα το μίσθιο που αναφέρεται στο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.
“Εκτιμάται ότι με την πληρωμή των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους δεν δηλώνουν ολόκληρο το νοίκι” τόνισε ο οικονομολόγος- φοροτεχνικός, Ηλίας Ζήκος.
Οσοι συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά, εξετάζεται να προβλεφθούν τσουχτερά πρόστιμα τόσο για τους εκμισθωτές όσο και τους μισθωτές των ακινήτων.
Επιδότηση ενοικίου
Στη Βουλή κατατίθενται οι διατάξεις με τις οποίες θα ενσωματωθούν στην νομοθεσία η επιδότηση των χαμηλοσυνταξιούχων με 250 ευρώ ετησίως αλλά η επιστροφή ενός ενοικίου σε εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαστές.
Χωρίς να χρειαστεί η υποβολή αίτησης χιλιάδες δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο, αρχής γενομένης από φέτος, την οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ. Ωφελούμενοι είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για άγαμο έως 14.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000. Για έγγαμο το όριο εισοδήματος είναι στις 26.000 και στις 300.000 η ακίνητη περιουσία. Χωρίς ηλικιακό κριτήριο η παροχή για τους συνταξιούχους αναπηρίας.
Ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και όσοι λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα από ΟΠΕΚΑ ή ΕΦΚΑ δικαιούνται επίσης την οικονομική ενίσχυση.
Νοικοκυριά που καταβάλουν ενοίκιο θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου (το 1/12 του συνολικού ποσού). Το ανώτατο όριο επιστροφής ενοικίου κύριας κατοικίας είναι τα 800 ευρώ + 50 ευρώ για κάθε παιδί, αρκεί να πληρούνται τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εως 800 ευρώ θα είναι η επιστροφή για φοιτητική κατοικία ενώ δεν υπάρχει περιουσιακό όριο.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να λειτουργήσει νέα πλατφόρμα με συγκεντρωμένα όλα τα στεγαστικά προγράμματα που υλοποιούνται.
«Είναι πάρα πολλά τα προγράμματα και τα συναρμόδια Υπουργεία και συχνά ο κάθε πολίτης δεν γνωρίζει τι δικαιούται. Συγκεντρώσαμε όλη την πληροφορία και την εντάξαμε σε μία ενιαία πλατφόρμα. Ο χρήστης θα συμπληρώνει στοιχεία όπως την ηλικία του, το εισόδημα, την Περιφέρεια και το Δήμο που ενδιαφέρεται να βρει σπίτι και σε λιγότερο από μισό λεπτό, θα μαθαίνει όλα τα προγράμματα που τον αφορούν», τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Εισάγοντας τα στοιχεία του προφίλ τους οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε ποιο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, να μεταφερθούν στην ηλεκτρονική σελίδα του φορέα υλοποίησης για να υποβάλουν αίτηση, ενώ θα ενημερώνονται και για τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν με την ένταξη τους σε στεγαστικό πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ ertnews.gr