17.3 C
Athens
Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑυτοί είναι οι λόγοι που δεν μειώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν μειώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στην 4η εβδομάδα με lockdown βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και τα κρούσματα δεν μειώνονται. Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν «γονατίσει» και οι αιτίες του προβλήματος σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας-Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Γιάννη Κιουμή, είναι αρκετές.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 4η εβδομάδα με lockdown το οποίο ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου και παρ’ όλ’ αυτά, τα κρούσματα δεν μειώνονται.
Ειδικοί και κάτοικοι αναρωτιούνται γιατί μετά από τόσες ημέρες καραντίνας, τα μέτρα δεν αποδίδουν και δεν μειώνονται κρούσματα, νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι.
Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι ο προφανής λόγος είναι πως τα μέτρα δεν τηρούνται.
«Ο προφανής λόγος είναι η μη τήρηση των μέτρων. Σαφέστατα ισχύει αυτό. Ένα μέρος των συμπολιτών μου τηρούν τα μέτρα κι ένα μέρος δεν τα τηρεί ή τα τηρεί με ελλιπή τρόπο: Δηλαδή φορούν τη μάσκα, αλλά η μύτη είναι έξω ή το στόμα ή και τα δύο. Αυτό είναι ένα απλοϊκό παράδειγμα. Επίσης δεν τηρούν τα μέτρα και κυκλοφορούν όπως θέλουν, συναντιούνται με άλλους κ.ο.κ.» εξηγεί ο κ. Κιουμής.
Καθοριστικός ο χρόνος λήψης των μέτρων
Μια δεύτερη όψη του προβλήματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, είναι ότι τα μέτρα δεν πάρθηκαν στον σωστό χρόνο, δηλαδή υπήρξε καθυστέρηση και κατά συνέπεια το πρόβλημα γιγαντώθηκε, «μπήκε ο ιός σε κάθε σπίτι», άρα πλέον τα μέτρα δεν αποδίδουν παρά την πολυήμερη εφαρμογή τους.
«Το θέμα είναι εάν τα μέτρα τέθηκαν στον σωστό χρόνο, διότι τα μέτρα του lockdown είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά γιατί αποτρέπουν να μπει ο ιός σε κάθε σπίτι με την προϋπόθεση, όμως, πως όταν λαμβάνεις, δεν έχει μπει ήδη ο ιός όταν κλείνεις την εξώπορτα του σπιτιού. Άρα δηλαδή όταν έχει μπει σε κάθε σπίτι ο κορονοϊός, μετά δεν έχει σημασία να κάνεις lockdown. Αυτό είναι ένα δεύτερο πρόβλημα» τόνισε.
Ο κ. Κιουμής ασκεί κριτική και στις Αρχές της Θεσσαλονίκης οι οποίες -όπως ανέφερε- δεν έχουν εκφράσει έναν δομημένο λόγο προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για το μέγεθος του προβλήματος και να τους αφυπνίσουν.
«Το τρίτο πρόβλημα, το οποίο αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα, είναι η αδυναμία των Αρχών της πόλης μου -και μιλάω για τις δημοτικές αρχές, τις πολιτικές, τις πολιτισμικές και τις οικονομικές αρχές- να εκφράσουν έναν λόγο δομημένο και μια συνεργασία ουσιαστική και πειστική έτσι ώστε να περάσουν το μήνυμα στους συμπολίτες. Υπάρχει μια ανεπάρκεια της ηγεσίας της πόλης μου. Είδατε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να έχει κάνει μια καμπάνια; Ή οι επικεφαλής των διαφόρων κοινωνικών ομάδων; Ή οι παραγωγικές ομάδες να έχουν κάνει μια καμπάνια; Δεν το είδαμε αυτό. Άρα λοιπόν κατά την άποψή μου, η ίδια η πόλη μου συμπεριφέρεται σαν μία μεγάλη πόλη που έχει όμως πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συνομιλία μας με τον κ. Κιουμή έγινε την ώρα που ο ίδιος εφημερεύει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊό.
Οι εφημερίες είναι δύσκολες με δεκάδες ασθενείς να σπεύδουν έχοντας συμπτώματα COVID-19 και ειδικά όταν αρχίζει να νυχτώνει.
«Στην προηγούμενη εφημερία, μέχρι τις 18:30 το απόγευμα, είχαμε μια ροή ασθενών που μας έπειθε για μειωμένα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο και μειωμένη προσέλευση και μετά κατά τη διάρκεια του ερχομού της νύχτας πλημμυρίσαμε από κόσμο. Η ερμηνεία αυτού είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο γνωστός φόβος της νύχτας» περιέγραψε ο κ. Κιουμής, εννοώντας ότι όσοι αισθάνονται τα συμπτώματα, φοβούνται να μείνουν στο σπίτι τους και σπεύδουν στα νοσοκομεία φοβούμενοι ότι το βράδυ στο σπίτι θα ανεβάσουν πυρετό, δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν κ.λπ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης από τις 3 Νοεμβρίου, οπότε άρχισε το lockdown έως και τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, σε όλο τον νομό πραγματοποιήθηκαν 105.821 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 3.857 παραβάσεις εκ των οποίων 2.656 αφορούσαν σε περιορισμό κίνησης (SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας) και 1.190 για μη χρήση μάσκας και τήρηση ελάχιστης απόστασης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι συνελήφθησαν 29 άτομα τα οποία βρίσκονταν σε χώρους που λειτουργούσαν παράνομα όπως σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη κ.ά.
Πηγή: Sputniknews, Φανή Χαρίση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ