17.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΑρχείο Πολέμου: «Η Μεγάλη Χίμαιρα»

Αρχείο Πολέμου: «Η Μεγάλη Χίμαιρα»

Την ταινία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ (διάρκεια 114’) παρουσιάζει το «Αρχείο Πολέμου» την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00.
Η ταινία «Μεγάλη Χίμαιρα» είναι ασπρόμαυρη. Γυρίστηκε το 1937. Θέμα της η συνύπαρξη ενός αριστοκρατικής καταγωγής Γάλλου αξιωματικού, του Ντελ Μπελντιέ (Pierre Fresnay), του υπολοχαγού Μαρεσάλ (Jean Gabin) και του πλούσιου Εβραίου αστού Ρόζενταλ στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων. Ο Ζαν Ρενουάρ επιχειρεί την καταγραφή των κοινωνικών αντιθέσεων και των συνόρων που χωρίζουν ανθρώπους, αλλά και χώρες ολόκληρες. Τελικά οι κοινωνικές τάξεις υπερισχύουν του πατριωτισμού. Η ταινία θεωρείται από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, παρά το ότι κατά τη διάρκειά της ακούγονται μόνο έξι πυροβολισμοί. Είναι βασισμένη στις εμπειρίες ενός στρατηγού τον οποίο ο σκηνοθέτης γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία. Οπωσδήποτε συνδέεται με την περίοδο της κυβέρνησης του«Λαϊκού μετώπου» στη Γαλλία (1936-1938), του συνασπισμού Κομουνιστών – Σοσιαλδημοκρατών με στόχο την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου.
Στο φιλμ πρωταγωνιστούν: ο Ζαν Γκαµπάν, η Ντίτα Πάρλο, ο Ζουλιάν Καρέτ, ο Μαρσέλ Νταλιό και βέβαια ο σπουδαίος ηθοποιός Εριχ Βον Στρόχαϊμ (Erich von Stroheim).
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, www.wararchivegr.org.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ