20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔ. Τζανακόπουλος: «Παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται...

Δ. Τζανακόπουλος: «Παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές»

ECON 20

Σε όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως προς τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στη Γενεύη, μίλησε για θετική πρόοδο, τονίζοντας ότι ωστόσο παραμένουν ανοικτά κρίσιμα ζητήματα. Είπε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, σημείωσε τον στενό συντονισμό και τη διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη και υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ».
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν «εποικοδομητική τόσο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία όσο και την ουσία των ανοικτών θεμάτων», επισημαίνοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είπε, οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Πρόκειται δηλαδή», εξήγησε, «για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών». Επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
«Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», τόνισε.
Αναφορικά με τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζεται για ένατη μέρα -αν και σήμερα με σαφή τάση αποκλιμάκωσης».
Είπε ειδικότερα ότι, παρά τις δυσκολίες, η χώρα παρέμεινε λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της με ανοικτούς τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, αν και παρατηρήθηκαν προβλήματα «που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε, κυρίως στην Εύβοια, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο αλλά και σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου». Επισήμανε ότι για τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Σπίρτζη.
Οσον αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς, είπε ότι εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, «αλλά τόσο στη χώρα μας, όπως εξάλλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια». Τόνισε ότι τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί, πως το αρματαγωγό «Λέσβος» έχει ήδη καταπλεύσει στη Μυτιλήνη, καθώς και πως «σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενούμενων έχει εξασφαλιστεί ασφαλής διαμονή».
Ν. Λιονάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ