Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ονομαστική – με βάση το σχετικό αίτημα του ΚΚΕ– ψηφοφορία στη Βουλή για τα έκτακτα μέτρα στο μεταναστευτικό μετά τις αυξημένες ροές. Νωρίτερα απορρίφθηκε μέσα σε κλίμα έντασης η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη, λέγοντας ότι «θέλει νεκρούς στα σύνορα» και χαρακτήρισε την τροπολογία «αντισυνταγματική», «ρατσιστική», «ανατριχιαστική».
«Δεν μπορεί να θεωρείται αντισυνταγματικό μια χώρα να προστατεύει την πατρίδα, τα σύνορά μας και κατά συνέπεια τους πολίτες» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, απορρίπτοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας κατά της τροπολογίας για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα με οποιοδήποτε πλωτό τρόπο που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική.
Ο κ. Λαζαρίδης αντέτεινε στην αιτίαση ότι η τροπολογία είναι άσχετη με το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «το πρόβλημα που αναγκάζει την κυβέρνηση είναι το κύμα αφίξεων πολιτών από την Λιβύη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν ληφθούν εκτάκτως αποφάσεις». Οι ροές αυτές, πρόσθεσε «αποτελούν μια ροή που υπερβαίνει την δικαιολογητική βάση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου για την διαδικασία παροχής ασύλου» και προφανώς «βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε έναν υβριδικό πόλεμο». Συνεπώς, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ «είναι αιτιολογημένη η κατάθεση τροπολογίας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας και της ΕΕ, καθώς απειλούμαστε από μια οργανωμένη εργαλειοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστική χώρα σε οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί της νομιμοποιητικής βάσης της τροπολογίας ανέφερε ότι εδράζεται στην επίκληση του άρθρου 15 παρ. 1 ΕΣΔΑ, στις διατάξεις των άρθρων 8, 9, 32 και 33 της Σύμβασης του 1951 για το καθεστώς των Προσφύγων, στην πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου, «με τα οποία η ρύθμισή μας είναι απολύτως συμβατή».
Ο κ. Λαζαρίδης, πρόσθεσε ότι έχουμε σειρά σχετικών διεθνών αποφάσεων που έχουν αποφανθεί ότι «μια χώρα εάν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος, τότε μπορεί το Κράτος κατά την δική του εκτίμηση να λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, δηλαδή όχι να έχουμε πρόβλημα στο πεδίο αλλά ακόμα και εάν εν δυνάμει διαφαίνεται κίνδυνος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι «δεν γίνεται ενεργοποίηση, αλλά επίκληση στο άρθρο 15 της ΕΣΔΑ» και υπενθύμισε ότι το άρθρο αυτό ενεργοποιήθηκε από 10 κράτη-μέλη της ΕΕ για την λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών την περίοδο της πανδημίας της Covid-19. Για, δε, ανάλογα θέματα υβριδικής μεταναστευτικής απειλής έχει χρησιμοποιηθεί από την Πολωνία, την Λιθουανία, την Λετονία κατά της Λευκορωσίας. Και φυσικά όπως είπε «σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ δεν υπήρξε καμία κατάλυση του πολιτεύματος στις χώρες αυτές, όπως ακούμε εδώ μέσα να υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση».
Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι η τρίμηνη περίοδος εφαρμογής της τροπολογίας «είναι κυρίαρχο δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να διαφυλάσσει τη ακεραιότητά της. Εσείς είσαστε μαζί με αυτούς που παράνομα και λαθραία επιχειρούν να μπουν στην χώρα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους και τις πραγματικές προθέσεις τους. Εμείς είμαστε με τον ελληνικό λαό και τα θέλω του..»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε πολιτικό επίπεδο ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει τα τελευταία έξι χρόνια πως μπορεί να ασκήσει μια αυστηρή, αλλά απολύτως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική όπως έγινε στον Έβρο το 2020» και σημείωσε ότι η Ελλάδα πλέον «δεν είναι παρατηρητής, αλλά συνδιαμορφώνει την μεταναστευτική πολιτική».
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματική, ρατσιστική και απάνθρωπη η τροπολογία για το άσυλο
Η κ. Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτησή της υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της για τη ρύθμιση και ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την απόκρουσή της, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό στίγμα στη Δημοκρατία, στην ευρωπαϊκή ιστορία και σε όλη τη διαδρομή της ανθρωπότητας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αμάχων και των θυμάτων, τη θωράκιση των προσφύγων και την στερέωση του σύγχρονου πολιτισμού.
«Είναι μια τροπολογία απολίτιστη που θα θέσει τη χώρα εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε και επικαλέστηκε έκκληση επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές να απορρίψουν την τροπολογία, «η οποία θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλα διεθνή κείμενα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και Χάρτες Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». «Ο επίτροπος μιλάει δηλαδή για κίνδυνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα για τις φυλακίσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί οδηγείτε τη χώρα«, πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Υποστηρίζοντας ως προς το νομικό σκέλος την ένσταση της αντισυνταγματικότητας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκε το άρθρο 74 του Συντάγματος, κατά το οποίο καμία τροπολογία, άσχετη από το νομοσχέδιο που συζητείται, δεν εισάγεται. Επίσης, σημείωσε ότι κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και η κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Σχετικά με το άρθρο 5 του Συντάγματος, κατά το οποίο όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια με οποιοδήποτε τρόπο απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικότητας και η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι γίνεται διάκριση και μάλιστα γίνεται στόχευση των ανθρώπων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική, δηλαδή των προσφύγων που υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και από τις λιβυκές Αρχές.
Ακόμη, επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 6,7,8 και 20, 21 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς νόμιμη διαδικασία και δικαστική εγγύηση, αλλά και ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια ή η άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αυτή η μεταχείριση που επιφυλάσσει αυτή η ρύθμιση. «Παραβιάζετε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή και το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το δικαίωμα στην ακρόαση. Τους ανθρώπους αυτούς τους καθιστάτε αόρατους και εντελώς απροστάτευτους. Παραβιάζετε το δικαίωμα στην οικογένεια και στη μητρότητα αλλά και την παιδική ηλικία. Παραβιάζετε το δικαίωμα στο άσυλο, που υφίσταται στην Ελλάδα από την εποχή των τραγωδών μας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή την τροπολογία χωρίς σχετική ενημέρωση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «κι αυτό είναι ντροπή».
ΠΗΓΗ ERTNEWS.GR