32.5 C
Athens
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ10 χρόνια μετά την κρίση: H βιωσιμότητα και ο Τσίπρας

10 χρόνια μετά την κρίση: H βιωσιμότητα και ο Τσίπρας

«Πριν από 10 χρόνια όλα ήταν διαφορετικά. Η Γερμανία ειδικότερα πίεζε την Ελλάδα να κάνει περικοπές. Σε μια από τις πολλές συνεδριάσεις των υπ. Οικονομικών στις Βρυξέλλες για το εάν η Ελλάδα θα πάρει νέο μεταβατικό δάνειο, ο τότε Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε είπε την περίφημη φράση: “Στις 24 Απριλίου τα μεσάνυχτα όλα θα έχoυν τελειώσει”, σημειώνει η στην ιστοσελίδα του το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, υπενθυμίζοντας τα δύο πρόσωπα που ταυτίστηκαν με την διαχείριση της ευρωκρίσης: τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ.

«Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά ταυτόχρονα έχει μειωθεί. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, η οικονομία ανθεί. Ο Νικόλαος Βέττας, καθηγητής Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγεί: “Oι κίνδυνοι έχουν μειωθεί. Η χρηματοδότηση από τις αγορές γίνεται υπό προϋποθέσεις που σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν συγκρίνονται” εξηγεί». Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, ένας «αξιόπιστος μοχλός ανάπτυξης είναι η ριζική μείωση της γραφειοκρατίας και η συνεπής ψηφιοποίηση της διοίκησης».

Στο ρεπορτάζ μιλά μάλιστα και ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλεξόπουλος, με εταιρεία που ειδικεύεται σε εξαρτήματα αεροδιαστημικής, με διεθνές πελατολόγιο και έδρα την Αθήνα, η οποία καταγράφει αύξηση της παραγωγής και της ζήτησης. «Όλα είναι ψηφιακά. Ξεκινάς πρωί, τελειώνεις μεσημέρι. Δεν χρειάζονται εκτυπώσεις ή να πηγαίνεις στις αρχές. Δεν είναι πια απαραίτητο. Όλα είναι πιο γρήγορα και υπάρχει περισσότερη διαφάνεια» λέει χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, οι μισθωτοί «βλέπουν ελάχιστη ανάκαμψη. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι από τα επίπεδα προ κρίσης» σημειώνει το ρεπορτάζ, μεταφέροντας το κλίμα από τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ως προς το ερώτημα της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης, ο οικονομολόγος Νικόλαος Βέττας παρατηρεί: «Πρέπει να επενδύσουμε εκεί όπου υπάρχει προστιθέμενη αξία (…) Χρειαζόμαστε περισσότερες νέες τεχνολογίες, περισσότερες εξαγωγές και περισσότερη μεταποιητική οικονομία».

«Δεν αποκλείεται επιστροφή Τσίπρα»

Σε συνέχεια των αφιερωμάτων και των αναλύσεων για το αποτύπωμα της ελληνικής κρίσης σήμερα, η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland παρατηρεί μεταξύ άλλων σε εκτενές ρεπορτάζ: «(…) Μολονότι οι μακροοικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται στην Ελλάδα. Τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί, οι προσιτές οικονομικά κατοικίες είναι σπάνιες. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία και εκπαίδευση συνεχίζονται, όμως το δημόσιο εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτείται.

Στην πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου της, η Άνγκελα Μέρκελείπε: “χαίρομαι που στην Ελλάδα ξεπεράσατε την κρίση και σημειώνετε πρόοδο”, όμως συνέχισε λέγοντας: “στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν νέοι που βλέπουν τη ραγδαία άνοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα σπίτια και αναρωτιούνται: τι θα γίνει με εμάς;” Oι μισθοί πρέπει να αυξηθούν».

Κάνοντας αναφορά στις απόψεις οικονομολόγων από τον χώρο της αριστεράς, το δημοσίευμα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: « (…) Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα είναι ένα νεοφιλελεύθερο εργαστήρι κρίσης. Και ταυτόχρονα μια προειδοποίηση προς όλους όσους πιστεύουν ότι η κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να επιτευχθεί εντός των υφιστάμενων δομών της ΕΕ».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιμετωπίσει ως τώρα σειρά κρίσεων: παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που καταρρέει και οδήγησε στην τραγωγία των Τεμπών με 57 νεκρούς, μια πυροσβεστική που υποχρηματοδείται και πρόσφατα ένα σκάνδαλο αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αξιοποιήσει αυτές τις κρίσεις: ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποτε ελπίδα της Αριστεράς στην Ευρώπη, έχει διασπαστεί σε πέντε κόμματα. Επομένως για άλλη μια φορά εναπόκειται στους πολιτικούς που απευθύνονται στη βάση, στον λαό, να ασκήσουν πίεση, όπως στις 28 Φεβρουαρίου, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν για τα Τέμπη και τις αποτυχίες της κυβέρνησης. Μπορεί αυτή η οργή να εκφραστεί πολιτικά; Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται πια».

Δήμητρα Κυρανούδη, DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ