Με αφορμή το κύμα καύσωνα στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, ο γερμανικός Τύπος ασχολείται έντονα με τις εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής – και με τις προεκτάσεις της για την οικονομία. Έτσι, στο κλίμα των ημερών, ας δούμε μερικά από αυτά τα δημοσιεύματα που αφορούν συγκεκριμένα την Ελλάδα.
Η θερμοκρασία της θάλασσας στη Μεσόγειο ξεπερνά τα κανονικά επίπεδα
Η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, γράφει η εφημερίδα Berliner Morgenpost, επισημαίνοντας πως, αν και στην Ελλάδα οι φετινές θερμοκρασίες θεωρούνται «ήπιες» για την εποχή, η θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνά τα κανονικά επίπεδα:
«Η Μεσόγειος θερμαίνεται περίπου 20% ταχύτερα απ’ ό,τι οι ωκεανοί κατά τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό την καθιστά και ‘hotspot’ της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δεν απειλεί μόνο πολλά θαλάσσια είδη. Η Météo-France προειδοποιεί ότι οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες στη θάλασσα θα οδηγήσουν σε περισσότερες ‘τροπικές νύχτες’ στη Μεσόγειο, δηλαδή νύχτες με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων.
(…) Η Ελλάδα έχει βιώσει ήδη τις προεκτάσεις. Μετά το σύντομο κύμα καύσωνα της περασμένης εβδομάδας, ακολούθησαν στη βόρεια Ελλάδα ισχυρές καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. Οι μνήμες από τον Σεπτέμβριο του 2023 και τις καταστροφές της κακοκαιρίας Ντάνιελ επανέρχονται».
Taz: Χειρότερα δεν γίνεται – ή μήπως γίνεται;
H αρχή έγινε στη Χίο, γράφει η εφημερίδα taz, αναφερόμενη στις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο, οι αρχές προετοιμάζονται για την αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου και διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου, γράφει, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως παρά τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, «μέχρι στιγμής φέτος έχουν ήδη καεί 7.208 εκτάρια από επτά μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. (…) Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα, πολύ πριν από τη λήξη της ελληνικής αντιπυρικής περιόδου, έχει καεί σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής καμένης έκτασης για ολόκληρο το 2024».
Αυτό που πυροδοτεί, κυριολεκτικά, την κατάσταση αυτή, γράφει η taz είναι η κλιματική αλλαγή: «Επιπλέον, αυτή την εποχή του χρόνου φυσούν συνήθως ισχυροί βόρειοι άνεμοι, τα μελτέμια, οι οποίοι επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών. (…) Ακόμη και η απέραντη τσιμεντένια έρημος της Αθήνας με τα τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους δεν είναι ασφαλής», σχολιάζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας τις περσινές φωτιές. «Οι Έλληνες σκέφτονται: Χειρότερα δεν γίνεται – ή μήπως γίνεται;», καταλήγει.
Μία μέρα καύσωνα ισοδυναμεί με… μισή μέρα απεργίας
Ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο
«Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν και την οικονομική απόδοση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz», γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «μια μέρα με θερμοκρασία που ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου έχει το ίδιο αποτέλεσμα (σ.σ. στην οικονομία) με μια απεργία διάρκειας μισής εργάσιμης ημέρας.
Τα κύματα καύσωνα θα μπορούσαν φέτος να μειώσουν την παγκόσμια οικονομική απόδοση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό πλήττει ιδιαίτερα, σύμφωνα με τη μελέτη, τον ευρωπαϊκό νότο. Έτσι, το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώνεται κατά 1,4%, της Ιταλίας κατά 1,2% και της Ελλάδας κατά 1,1% (…) Στον συγκριτικά ‘δροσερό Βορρά’, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, οι απώλειες είναι σχετικά μικρές, μόλις 0,1%».
Χρύσα Βαχτσεβάνου, DW