Mια ακτινογραφία του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και των ερωτημάτων που γεννά ως προς τη βιωσιμότητά του διαβάζουμε σε ρεπορτάζ από την Αθήνα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία έχει αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό ταχύτητας σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, όμως το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει τεράστιο, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της. Η αύξηση όμως των των επενδύσεων υπολείπεται των προσδοκιών. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, οι επενδύσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει το δημοσίευμα μεταξύ άλλων στοιχείων που αποτυπώνουν τη συνολική εικόνα.
«Το χάσμα με τα υπάλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μεγαλώνει. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην ΕΕ. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 κινήθηκε στο 14,8% του ΑΕΠ. Πέρυσι ήταν ακόμη στο 15,34%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 21,2%. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ακόμη έντονα (παρά την υποχώρηση) οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη και την ιδιωτική κατανάλωση».
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, στα οποία παραπέμπει το ρεπορτάζ, ο χαμηλός ρυθμός συνολικής ανάπτυξης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: «την πολυνομία, τις χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, τα υψηλό κόστος ενέργειας, τα ελλείμματα στις υποδομές, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης».
Γεμάτη με τουρίστες παραλία στην Κω το καλοκαίριΓεμάτη με τουρίστες παραλία στην Κω το καλοκαίρι
Για πόσο ακόμη η Ελλάδα θα στηρίζει την ανάπτυξή της μόνο στον τουρισμό;
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι μέχρι σήμερα «σύμφωνα με αναλυτές της ελληνικής Eurobank, το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης εκτιμάται στα 87 δις ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθει μόλις 13,2 δις ευρώ». Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αυτό ακριβώς το επενδυτικό κενό φέρνει στην επιφάνεια «χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που επηρεάζουν κυρίως μικρές επιχειρήσεις», οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλών κεφαλαίων και ρευστότητας.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, τα τελευταία χρόνια «η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει ξένους επενδυτές (…) Όμως αυτή η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη» και είναι κυρίως αποτέλεσμα «του προγράμματος Golden Visa, που υπόσχεται βίζα Σένγκεν σε αγοραστές από χώρες εκτός της ΕΕ». Παρόλα αυτά, η Κομισιόν σημειώνει στην τελευταία της έκθεση ότι «το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται ‘ολοένα πιο φιλικό’» χάρη στη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου και την ψηφιοποίηση της διοίκησης.
Η «Υπερηφάνεια» δεν είναι «θέμα μειονότητας»
Πλήθος σχολίων στον γερμανικό Τύπο για τη μεγαλειώδη «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στη Βουδαπέστη, παρά την απαγόρευση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. «Η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με αίολο πρόσχημα την προστασία των παιδιών έχει ως στόχο να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ των συντηρητικών και φιλελεύθερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα έχει ως στόχο να αποκρύψει αυτό που πραγματικά κάνει ο Βίκτορ Όρμπαν και οι οπαδοί του: επίθεση στις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών» σχολιάζει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Πλήθος κόσμος με σημαίες ΛΟΑΤΚΙ+ και το σύμβολο της ΕΕ στην «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στη ΒουδαπέστηΠλήθος κόσμος με σημαίες ΛΟΑΤΚΙ+ και το σύμβολο της ΕΕ στην «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στη Βουδαπέστη
Στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά και της ΕΕ η «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στη Βουδαπέστη
Ωστόσο, «η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ. Επομένως, ό,τι συμβαίνει εκεί σε σχέση με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι απλώς εσωτερικό ζήτημα. Με τις πράξεις του ο Όρμπαν δεν ακολουθεί μόνο το παράδειγμα του Ρώσου δικτάτορα Βλάντιμιρ Πούτιν. Έχει γίνει και ο ίδιος πρότυπο για αυταρχικούς λαϊκιστές που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις δυτικές δημοκρατίες εκ των έσω και να περιορίσουν τα δικαιώματα όλων: συντηρητικών, φιλελεύθερων, αριστερών, Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων.
«Εκατοντάδες χιλιάδες λένε: Όχι με εμάς, Βίκτορ Όρμπαν». Με αυτόν τον τίτλο επιγράφει σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και παρατηρεί ότι οι χιλιάδες πολίτες που πλημμύρισαν χθες τις όχθες του Δούναβη δεν αντιπροσωπεύουν μόνο «πρόθυμους διαδηλωτές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά πάνω από όλα αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας για τον Ούγγρο πρωθυπουργό (…) Πολίτες που δεν θέλουν πια να ανέχονται παραβιάσεις στα δικαιώματά τους μετέτρεψαν μια συνήθως μικρή παρέλαση στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν».
Όπως σημειώνει η SZ: «Στην Ουγγαρία, η απαγόρευση της Παρέλασης Pride ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του Όρμπαν να ασκήσει πίεση στο ρεύμα της αντιπολίτευσης (…) Το σχέδιο ναυάγησε. Πρώτον, επειδή ο αντίπαλος του Όρμπαν, Πέτερ Μάγκιαρ, με το πρόσχημα ότι κάνει διακοπές, κάλεσε τους συμμετέχοντες να μην προκαλέσουν. Δεύτερον, επειδή προφανώς πολύ λιγότεροι από όσους νομίζει ο Όρμπαν είναι ομοφοβικοί στην Ουγγαρία. Ήταν από κάθε άποψη μια ιστορική μέρα για την Ουγγαρία».
Πηγή dw