17.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΧωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι;

Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι;

Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν και η πανδημία σε αρκετές χώρες υποχωρεί λόγω της μαζικής ανοσοποίησης, γρίφο ακόμα αποτελεί το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες. Ας δούμε τι έχουν αναφέρει τρεις διακεκριμένοι ειδικοί στη χώρα μας για το θέμα.
Η μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητάς μας τόσο σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους.
Καθώς όμως σε πολλές χώρες ο εμβολιασμός προχωρά ταχύτατα οι μάσκες αρχίζουν να είναι περιττές. Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τη χώρα μας όμως σχετικά με αυτό το θέμα;
Στο τέλος Απριλίου, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε παρέμβασή του σε ημερίδα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η χρήση μάσκας μεταξύ ανθρώπων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και συναντιούνται.
Oπως είπε τότε, ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου για ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο «είναι πολύ χαμηλός» και στο πλαίσιο αυτό όταν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο συναντιέται με ένα επίσης πλήρως εμβολιασμένο άτομο «θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης καθώς και τη χρήση μάσκας προσώπου, αυτό θα το κουβεντιάσουμε κι εμείς άμεσα στην επιτροπή».
Από την πλευρά της, πριν μερικές μέρες, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βγάλουμε τη μάσκα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν για τους εμβολιασμούς.
Υπολογίζεται, όπως είπε, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75% που και τότε «πετάμε τη μάσκα».
Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είναι πιο απαισιόδοξος καθώς τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα στον ΑΝΤ1 πως η κοινωνία «δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ. Δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ