18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒαρύ το πλήγμα του κορονοϊού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οικονομική ασφυξία και απολύσεις

Βαρύ το πλήγμα του κορονοϊού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οικονομική ασφυξία και απολύσεις

Απολύσεις, οικονομικά προβλήματα και στον αντίποδα αισιοδοξία για το μέλλον: έτσι μπορεί να περιγραφεί το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος του κορονοϊού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία νέας έρευνας που βλέπει το «φως» της δημοσιότητας.
Η έρευνα διενεργήθηκε από το Facebook σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα και σε αυτή συμμετείχαν 30.000 επικεφαλής μικρών επιχειρήσεων από πάνω από 50 χώρες.
Πλην της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει και συνθήκες οικονομικής «ασφυξίας» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σχεδόν το 26% -κατά μέσο όρο- των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν πως τα καταστήματά τους παρέμειναν κλειστά κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό ξεπερνούσε στο 50%.
Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι και τα στοιχεία σχετικά με τις απολύσεις που έγιναν με σκοπό να αποφευχθεί το «λουκέτο».
Στην έρευνα παρατίθενται –συνοπτικά– στοιχεία σχετικά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε απολύσεις, τη Σαουδική Αραβία όπου το ποσοστό ήταν 35%, ενώ στην Αίγυπτο έφτασε στο 51%.
Ωστόσο, η γενική αίσθηση που δίνεται από πλευράς επιχειρηματιών είναι αισιόδοξη: θεωρούν πως τελικώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ