21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕΜΣ αντί για κορωνο-ομόλογα προτείνει ο Ολαφ Σόλτς

ΕΜΣ αντί για κορωνο-ομόλογα προτείνει ο Ολαφ Σόλτς

Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς (SPD) δεν προτίθεται να εγκρίνει τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη. «Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση εργαλείων με τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα λύσεις», αναφέρεται σε προπαρασκευαστικό έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών για την τηλεδιάσκεψη, όπως γράφει το περιοδικό Spiegel στη νέα του έκδοση. Αυτό δεν σημαίνει ευρωομόλογα, αφού θα χρειάζονταν δύο χρόνια για την εφαρμογή τους με όλες τις νομικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται.
«Τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) προσφέρονται για την παρούσα κρίση», συνεχίζει το έγγραφο. Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ «θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Ο ΕΜΣ δεν χρειάζεται νέα εργαλεία».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη να αυξήσει τα κεφάλαια του ΕΜΣ, εάν τα κεφάλαιά της δεν επαρκούν στην τρέχουσα κρίση», αναφέρει επίσης το «Spiegel», επικαλούμενο άλλες, δικές του πληροφορίες. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονταν ταυτόχρονα βοήθεια. Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ΕΜΣ. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ΕΜΣ και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ».
Αν αξιοποιηθεί ο ΕΜΣ πρέπει να εκταμιεύει βοήθεια γρήγορα
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία ενδέχεται να ζητήσουν χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορα αυτή τη βοήθεια, χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης από αξιωματούχους που θα προτείνουν πολιτικές, όπως συνέβαινε την περίοδο της κρίσης της ευρωζώνης, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.
Σε δηλώσεις του αργά χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σολτς είπε πως ο ΕΜΣ, ταμείο σχεδιασμένο για τη στήριξη χωρών-μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις κρίσεων με ισχύ πυρός 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει πλήξει σκληρά την Ιταλία και την Ισπανία.
«Μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», δήλωσε ο Σολτς. Πρόσθεσε πως, εάν υπάρξει χρηματοδότηση, θα συνοδεύεται από όρους και κανόνες, που όμως θα είναι κατάλληλοι για την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία αυτό που απαιτείται είναι κεφάλαια για την υγεία και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.
«Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικό ιδίως να εξασφαλιστεί πως, εάν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, δεν θα ακολουθήσει η επίσκεψη πολλών και διαφόρων επιτρόπων που θα πάνε εκεί και θα σπαταλήσουν εβδομάδες συζητώντας για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο Ολαφ Σολτς.
Η βοήθεια πρέπει να δοθεί γρήγορα, εξήγησε. «Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να πηγαίνει για να κάνει πρώτα προτάσεις για το μέλλον, όπως βλέπαμε σε άλλες χώρες».
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι ο ΕΜΣ πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και δίχως οι χώρες που υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας να στιγματιστούν για αυτό.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών έδωσαν προθεσμία στους υπουργούς Οικονομικών ως την 9η Απριλίου για να τους υποβάλουν προτάσεις ως προς τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, αφού η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών να εκδοθεί ευρωομόλογο ή κάποια άλλη μορφή κοινού χρέους από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ