19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΑναζητώντας το κλειδί για να κλείσει η πόρτα ενός ξενοδοχείου

Αναζητώντας το κλειδί για να κλείσει η πόρτα ενός ξενοδοχείου

Όσο και αν φαίνεται παράξενο σε ορισμένους, οι περισσότερες πόρτες των ξενοδοχείων κλείνουν μόνο από μέσα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν κλείνουν ποτέ. Ποτέ μέχρι σήμερα, που αυτό έγινε αναγκαστικά, αφού εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού αποφασίστηκε, μετά από αίτημα και των ίδιων των ξενοδόχων να ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Ο ξενοδόχος Δημήτρης Μουσιάδης από τους πιο παλιούς, αφού το ξενοδοχείο του, που τώρα πέρασε στα παιδιά του, μετρά πάνω από 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει χαρακτηριστικά μια ιστορία: «Όταν κάποιος άνοιγε ένα ξενοδοχείο, την ημέρα των εγκαινίων πετούσε συμβολικά το κλειδί αφού δεν θα το ξαναχρειαζόταν ποτέ. Διότι τα ξενοδοχεία δεν κλείνουν. Μένουν πάντα ανοιχτά, 24 ώρες το 24ωρο και είναι εκεί για να φιλοξενήσουν όποιον χρειάζεται ένα μέρος να μείνει».
Με “βαριά καρδιά” οι ξενοδόχοι της πόλης, αυτές τις μέρες τακτοποιούν τις τελευταίες εκκρεμότητες και περιγράφουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, το “κλείσιμο” αυτής της πόρτας που αποτυπώνεται σχεδόν παρόμοια: «Είναι πολύ θλιβερό να κλείνεις αυτήν την πόρτα. Αλλά είναι πρωτόγνωρα όλα όσα ζούμε. Κλείνουμε τα ξενοδοχεία μας προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Είναι αναγκαίο και έτσι έπρεπε να γίνει, όπως έχει αποφασιστεί στο οργανωμένο κράτος που ζούμε», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ Ντίνος Τορνιβούκας. «Όσα ζούμε είναι για όλους πολύ δύσκολα. Ποιος θα το περίμενε. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν κλείσει ούτε στον πόλεμο. Ποιος θα το περίμενε να συμβεί αυτό;», αναφέρει ο κ.Τοριβούκας.
Η καταληκτική ημερομήνια για το κλείσιμο των ξενοδοχείων ήταν χθες, 23 Μαρτίου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Μανδρίνος. Θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τρία ξενοδοχεία: Το «Βεργίνα», η «Ροτόντα» και τα «Αστέρια», όπως προβλέπεται.
Ο κ. Μανδρίνος και ο κ.Τορνιβούκας είναι επίσης από τους παλιούς ξενοδόχους, αφού μετρούν στην πόλη τουλάχιστον 50 χρόνια παρουσίας. Με έναν επιπλέον ρόλο σήμερα, τον θεσμικό, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη- όπως την περιγράφουν- κατάσταση. «Κλείνουμε τα ξενοδοχεία, όπως έπρεπε να κάνουμε, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας την επόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα θα έρθει και εκείνο που πρέπει να ευχηθούμε όλοι μας είναι να μας βρει εδώ, μαζί, υγιείς και ενωμένους να συνεχίσουμε την προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ.Μανδρίνος.
Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914. Είναι η παλαιότερη Ένωση ξενοδόχων στην Ελλάδα. Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλη ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Από τα περίπου 150 ξενοδοχεία που διαθέτει ο νομός, μέλη της ΕΞΘ είναι τα 87. Το κλείσιμο αφορά όλα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε το κλείσιμο των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων. Η αναστολή της λειτουργίας είναι μέχρι το τέλος Απριλίου ενώ προβλέπεται η λειτουργία ενός ξενοδοχείου ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού.
Νικόλ Καζαντζίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ