18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣταματούν οι πτήσεις από Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία

Σταματούν οι πτήσεις από Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου απαγόρευσης των μετακινήσεων»

 

Στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύουν από τις 06:00 σήμερα το πρωί, στον περιορισμό συνδέσεων με την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στον περιορισμό της κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας, καθώς και στα νέα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και με εθελοντισμό, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε όλοι εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά. Ο ιός δεν διασπείρεται από μόνος του. Εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και τον γενικό πληθυσμό. Η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η κυβέρνηση» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές, που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για τη μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας.
«Πρέπει να γνωρίζουν οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες ότι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος κι ότι το μέτρο που ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις είναι ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, με πρώτο κριτήριο την διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτή την ώρα υπάρχει μια πρωτοφανής συστράτευση κράτους και κοινωνίας, καθώς οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανόνες και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε» υπογράμμισε.
Επανέλαβε ότι στόχος των νέων αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό του διάγγελμα, είναι να «κλείσει» κάθε κερκόπορτα στο κακό.
Αναφέρθηκε στην απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στις 6:00 το πρωί και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. «Επιπλέον, από σήμερα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Στο εξής η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους εξής λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας» είπε.
Επισήμανε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών και η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν, όπου χρειάζεται, στο ελεγκτικό έργο.
Αναφερόμενη στη βεβαίωση κίνησης σημείωσε ότι δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων και εξήγησε: «Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β’ με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού τους, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης, στην οποία πρέπει να δηλώνονται τα απαραίτητα στοιχεία που περιλαμβάνει και η έντυπη βεβαίωση».
«Παρέχεται ακόμα η δυνατότητα δωρεάν αποστολής μηνύματος στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η)» προσέθεσε.
«Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό, όμως, πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σταματούν οι πτήσεις από Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία
Επιπλέον, αναφέρθηκε στους νέους περιορισμούς που ισχύουν από σήμερα και αφορούν τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τις 15.4.2020 της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή. «Επιπλέον, απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού» είπε και προσέθεσε ότι επίσης, περιορίζεται μέχρι τις 15.4.2020 η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.
Περιορισμός της κίνησης στα ΚΥΤ

Για τον περιορισμός της κίνησης στα ΚΥΤ υπογράμμισε ότι «περιορίζεται αυστηρά η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ (μέχρι τις 21.4.2020), αυστηρά εντός της αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η ΕΛΑΣ. Δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Σε περιπτώσεις, που δεν διατίθενται μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα είναι και ο συνήθης τρόπος μετακίνησης, η μεταφορά θα γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού. Όπου δεν διατίθενται, επιτρέπεται η έξοδος ως εκατό ατόμων την ώρα σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού».
Εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας
Αναφερόμενη στο ενίσχυση του συστήματος υγείας, είπε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενισχύεται με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
«Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές. Το εθελοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο Σύστημα Υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Από σήμερα βρίσκεται στον «αέρα» η διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντών του υπουργείου Υγείας στο ethelontes.gov.gr. Σε αυτήν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής» προσέθεσε η κ. Πελώνη.
Θωρακίζουμε το σύστημα Υγείας και σε προσωπικό και εξοπλισμό
Η κυβέρνηση ενισχύει με όλους τους τρόπους το σύστημα υγείας, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας στις ερωτήσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ειδικά για τον διαθέσιμο αριθμό των ΜΕΘ είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο νούμερο και παρέπεμψε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από το υπουργείο υγείας το απόγευμα.
Σε ερώτηση τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η κα Πελώνη είπε όπως μένει στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, στη σύμπλευση και στη συναίνεση.
«Το σύστημα ήταν τραυματισμένο το 2015. Τραυματισμένο ήταν και το σύστημα που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Η κρίση είναι μια ευκαιρία να γίνουν σε λίγες ημέρες όσα δεν έγιναν χρόνια. Θωρακίζουμε το σύστημα και σε προσωπικό και εξοπλισμό», υπογράμμισε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και αν είναι ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από τη στάση της αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός έχει θέσει όλες τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης. Σε μεγάλο βαθμό η αντιπολίτευση έχει δείξει υπεύθυνη στάση, μένει να φανεί στην πορεία και σε επιμέρους ζητήματα», ανέφερε.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου που θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών και αν αναλαμβάνει ρόλο ο στρατός, η κα Πελώνη απάντησε πως βιαζόμαστε να φτάσουμε στο επόμενο στάδιο. «Όλα κρίνονται και από τη συμπεριφορά των πολιτών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν δείξει υπεύθυνη στάση. Το σχέδιο είναι δυναμικό και θα κλιμακώνεται αναλόγως», συμπλήρωσε.
Μετά από σχετική ερώτηση είπε επίσης ότι η οδηγία για τα αυτοκίνητα είναι να κινούνται με δύο άτομα ανά όχημα, ενώ για την εκτίμηση της κυβέρνησης, πότε θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων απάντησε: «Από την αρχή ενημερώνουμε ευθέως για το τι συμβαίνει. Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε κορύφωση. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουμε πει ότι είναι πόλεμος. Εξαρτάται από όλους μας».
Ρωτήθηκε επίσης πως θα γίνει επαναπατρισμός όσων βρίσκονται στη Μεγ. Βρετανία, καθώς από απόψε τα μεσάνυχτα σταματούν οι πτήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεν ξέρω να υπάρχει ανάλογο αίτημα. Θα το δούμε εφόσον υπάρξουν αιτήματα όπως συνέβη με όσους ήρθαν από την Ισπανία» σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο διακοπής γενικώς των πτήσεων είπε ότι ήδη η κίνηση είναι πολύ μειωμένη αφού έχουν σταματήσει εκείνες από και προς Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία και Τουρκία και συμπλήρωσε πως «αν αποφασιστεί σε συνεργασία με τους επιστήμονες ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα, προφανώς θα ληφθούν».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει ξεχωριστός κωδικός για μετακινήσεις πολιτών που θέλουν να κάνουν συναλλαγή με το δημόσιο, η κα Πελώνη είπε ότι θα πρέπει να μειώνεται η όποια συναλλαγή με το κοινό και πως «αν χρειαστούν περισσότερες διευκρινίσεις θα τις κάνουμε».
Η Αριστοτελία Πελώνη είπε επίσης ότι όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης θα εφοδιαστεί η αγορά με αντισηπτικά και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών ή ξενοδοχείων είπε: «Μην προτρέχουμε στα επόμενα στάδια, πάμε μέρα με τη μέρα».
Τέλος, σχετικά με την τριμερή συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν, η κα Πελώνη τόνισε πως δεν υπάρχουν αποτελέσματα πέραν των δηλώσεων που έγιναν και πως δεν ήταν σύνοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά «μια τριμερής του κ. Ερντογάν στην οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους που συμμετείχαν και προφορικά και με επιστολές για τις ελληνικές θέσεις».
Επίσης, για όσα συμβαίνουν στον Έβρο η κα Πελώνη συμπλήρωσε πως «προφανώς είναι μια μάχη που δίνεται και κερδίζεται κάθε μέρα».
Πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είπε ότι αύριο στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού και βασικές εισηγήσεις θα κάνουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ