20.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑπό τον ιό Ζίκα στον κορονοϊό: Οι επιδημίες απειλούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τον ιό Ζίκα στον κορονοϊό: Οι επιδημίες απειλούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οπως και με τον κορονοϊό, ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, λίγο προτού διεξαχθούν οι Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία, ένας άλλος επικίνδυνος ιός απειλούσε την ασφαλή διεξαγωγή τους.
Ολη η υφήλιος παρακολουθεί με αγωνία τις ειδήσεις για την έξαρση του κορονοϊού που πλέον εκτός από την Κίνα έχει έρθει και στην Ευρώπη, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ πλέον υπάρχει κρούσμα και στην Ελλάδα.
Εκτός των άλλων, σε άμεσο κίνδυνο είναι και η διεξαγωγή των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, κάτι πάντως που δεν είναι πρωτόγνωρο για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.
Τι συμβαίνει με τους Ολυμπιακούς του Τόκιο
Αυτό που επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, τόσο η ΔΟΕ, όσο και οι κατά τόπους Ολυμπιακούς Επιτροπές, είναι ότι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πράττουν αναλόγως.
Για την ώρα, δεν τίθεται θέμα ματαίωσης των Αγώνων, όμως δια στόματος Ντικ Πάουντ, του πιο παλιού «αθάνατου» της ΔΟΕ, έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι και αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Καναδός «αθάνατος» είπε ότι το αργότερο μέχρι τον Μάϊο θα γνωρίζουμε το αν ο κορονοϊός θα έχει καταφέρει να ματαιώσει τους Αγώνες ή αν θα διεξαχθούν κανονικά από τις 24 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, όπως είναι προγραμματισμένο.
Οταν ο Ζίκα απειλούσε το Ρίο
Συμπωματικά, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήμασταν στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ένας άλλος επικίνδυνος ιός είχε θέσει εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του μεγαλύτερου αθλητικού event.
Τότε ήταν ο ιός Ζίκα, που μεταδιδόταν από τα κουνούπια, ο οποίος απειλούσε ευθέως τους Ολυμπιακούς του Ρίο, αφού η κατάσταση στη Βραζιλία ήταν δραματική.
Τον Φεβρουάριο 2016, τέσσερις μήνες πριν από τους Αγώνες, ο ΠΟΥ είχε ανακηρύξει τον Zika ως Επείγον Πρόβλημα Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (Public Health Emergency of international concern) και είχε αναφέρει τότε ότι 500.000 έως 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν στη Βραζιλία, ενώ ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 20 κράτη της Λατινικής Αμερικής και τη Φλόριντα.
Ο ιός Zika σχετιζόταν αλλά και σχετίζεται ακόμα άμεσα με σοβαρές επιπλοκές σε έμβρυα και συγκεκριμένα με μικροκεφαλία, γι’ αυτό και ήταν πάρα πολύ επικίνδυνος για τις έγκυες.
Οπως και τότε, έτσι και τώρα, δεν υπήρχε εμβόλιο για τον ιό και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, 150 κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας της απειλής του Ζίκα.
Τι έκαναν τότε οι αθλητές
Τότε λόγω του ιού Ζίκα, ο διάσημος γκόλφερ Ρόρι ΜακΙλρόι είχε αποσύρει τη συμμετοχή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το ίδιο είχε κάνει και το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης στο γυναικείο τένις, Σιμόνα Χάλεπ.
Η πρώην αθλήτρια του επτάθλου, Τζέσικα Ενις – Χολ, που σκεφτόταν να αποσύρει τη συμμετοχή της λόγω του Ζίκα, τελικά πήγε και κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, όμως τόνισε πως συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες λόγω του κορονοϊού.
«Είναι πραγματικά δύσκολη κατάσταση, επειδή σκέφτεσαι την υγεία σου και τον ιό που σε τριγυρίζει, όμως από την άλλη έχεις κάνει τόσο σκληρή προπόνηση και δεν θες να χάσεις αυτή την ευκαιρία», ανέφερε η Ενις – Χολ.
Τι φοβούνται τώρα
Η Ολλανδή Επκε Ζόντερλαντ, που κέρδισε αργυρό μετάλλιο στη γυμναστική στους Ολυμπιακούς του 2012, έφτασε στην Αυστραλία έναν μήνα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή φοβήθηκε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του κορονοϊού.
«Κάθε φορά που ταξιδεύεις με αεροπλάνο για πολλή ώρα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μέσα, πιθανόν κάποιοι να είναι άρρωστοι και ο αέρας ανακυκλώνεται. Οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσεις, ιδίως ως αθλητής», σχολίασε.
Πηγή: Sputniknews, Δημήτρης Χατζής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ