Η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ θα φέρει επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 11 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , , ,

H ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και την Ανατολική Μεσόγειο- μας προσφέρει κοινή πλατφόρμα συνεργασίας για ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο μέλλον. Το μήνυμα αυτό έστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, μέσω της παρέμβασής της στο συνέδριο Thessaloniki Regional Forum.
«Όπως ακριβώς η συνεργασία στους κλάδους άνθρακα και χάλυβα ένωσε τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης μεταπολεμικά (θέτοντας τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έτσι και οι ενεργειακές δράσεις που συνδέονται και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προσφέρουν κοινό έδαφος που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις χώρες της περιοχής», είπε η κ. Σδούκου. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο επενδυτικό σχέδιο που συνοδεύει την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και ιδίως του «InvestEU», «ξεκλειδώνοντας» επενδύσεις της τάξης του 1 τρισ. ευρώ.
Οι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)
– Πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028, σε συνδυασμό με μέτρα για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.
– Αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 35% έως το 2030 (από 18% περίπου σήμερα).
– Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της τάξης του 38% έως το 2030.
– Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών ώστε να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα έως το τέλος της δεκαετίας.
– Διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.
– Ανάδειξη του ρόλου του φυσικού αερίου μέσω διασυνοριακών έργων υποδομής.
– Περαιτέρω εκσυγχρονισμός των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών (ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).
Κλάδος φυσικού αερίου


Περνώντας στον κλάδο φυσικού αερίου, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι μια σειρά μεγάλων projects μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο. Ανέφερε συγκεκριμένα τον αγωγό ΤΑΡ που συνδέει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία (και που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες), τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, τον τερματικό σταθμό (FSRU) της Αλεξανδρούπολης που θα μπορεί να διανέμει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις διεθνείς αγορές -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας και τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.