19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑναγκαία η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο

Αναγκαία η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η …βόλτα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα επαναφέρει πάγιες διεκδικήσεις της. Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας.
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα φαίνεται ότι έχει ανοίξει έμπρακτα, πλέον, την «τουρκική όρεξη» για παραβιάσεις και αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Η υπόθεση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis έφερε στην επιφάνεια την τάση της Αγκυρας για σύγχυση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς και για παραβιάσεις από τη θάλασσα.
Είναι γεγονός, ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Η Αθήνα έχει καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ για την καταδίκη του συμφώνου Αγκυρας – Τρίπολης, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, ωστόσο, ακόμα, δεν έχει στείλει απαντητική επιστολή με τις δικές της συντεταγμένες.
Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκφρασμένη σκέψη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταλήξει σε επιτάχυνση των διαδικασιών οριοθέτησης, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα επίσημο ακόμα.
Το Oruc Reis ανέδειξε ένα πάγιο κενό της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική της και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας δεν είναι οριοθετημένη και αυτό δημιουργεί τουρκικό επιχείρημα περί αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο.
«Το να διευθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε συμφωνία με την Τουρκία. Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη νομική διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει με την Τουρκία, από τη δεκαετία του 1970. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έστω και αν αυτή δεν έχει οροθετηθεί, καθότι αυτή προκύπτει από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εδώ μιλάμε για περιοχή ισχυριζόμενη από την Ελλάδα ότι ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που εξόφθαλμα ανήκουν στην Ελλάδα, από την άποψη της υφαλοκρηπίδας, που δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία», τονίζει μιλώντας στο Sputnik o Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Δεν είναι θέμα ελληνικής απροθυμίας ή αδυναμίας, είναι θέμα μη βούλησης της άλλης πλευράς να έρθει σε συμφωνία. Η χώρα μας έχει ζητήσει από τη δεκαετία του 1970 να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά η Τουρκία το έχει συστηματικά αποφύγει», προσθέτει.
«Είναι δεδομένο ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες, αν όντως το Orus Reis έχει προβεί σε ερευνητικές εργασίες και δεν εμφανίστηκε για σκοπούς ψυχολογικών επιχειρήσεων. Εξίσου δεδομένο είναι το γεγονός ότι η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, αν και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν υπάρχουν αυτοδικαίως και εξ υπαρχής, δεν είναι οριοθετημένη. Επαναλαμβάνω: Αυτό δεν ακυρώνει ούτε την παρανομία της Τουρκίας (η οποία προβαίνει σε εργασίες χωρίς να προηγηθεί οριοθέτηση), ούτε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όμως παρέχει βάση για επιχείρημα περί «αμφισβητούμενης περιοχής» αναφορικά, μάλιστα, με ένα σημείο – αρκετά μακριά από τα νησιά – για το οποίο το επιχείρημα αυτό μπορεί πιο εύκολα να περάσει σε ένα διεθνές ακροατήριο ως «εύλογο». Υπό αυτό το πρίσμα, προκύπτει για ακόμα μια φορά ότι, σε τελική ανάλυση, και στο κενό που δημιουργεί το de facto ανοιχτό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το Δίκαιο του Ισχυρού (και η βούληση) είναι αυτό που θα κρίνει την έκβαση», επισημαίνει ο Ζήνωνας Τζιάρρας, ερευνητής στο PRIO Cyprus Centre και Συν-ιδρυτής του Geopolitical Cyprus.
Εκανε ή δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis;
Το ερώτημα που απασχολεί τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αν το Oruc Reis προέβη σε έρευνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», «το Oruc Reis έπλευσε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί οχτάωρο, διανύοντας 70 μίλια».
«Το χρονικό διάστημα ήταν τόσο περιορισμένο, οι καιρικές συνθήκες δυσμενείς. Δεν πιστεύω ότι πραγματοποίησε έρευνες», τονίζει ο Α. Κλάψης.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαψεύδει ότι μπορεί να έχουν γίνει έρευνες, αλλά, την ίδια στιγμή, το κλίμα των αρνητικό κλίμα των εντυπώσεων από τη διέλευση ενός τουρκικού ερευνητικού πλοίου ανήμερα των Ιμίων, παραμένει.
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα
Μια λύση που έχουν προκρίνει, κατά καιρούς, κάποιοι αναλυτές είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει προχωρήσει σε συμφωνίες για τη χάραξη της ΑΟΖ της, στα νότια παράλιά της, και έχει δώσει έρευνες.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναζητούν διεθνείς συμμαχίες, ώστε να αντισταθμίζουν την τουρκική ισχύ στην περιοχή», σχολιάζει ο Α. Κλάψης.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ