21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤην άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από 16 ελληνικά νησιά ζητάει η Τουρκία

Την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από 16 ελληνικά νησιά ζητάει η Τουρκία

Στο ζήτημα των απο-στρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από 16 ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. Κάλεσε δε, την Αθήνα να πράξει με βάση τους διεθνούς κανόνες και να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.
Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά τις γεωτρήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αφήσει επανειλημμένως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα του Αιγαίου.
«Αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η διαφορά, την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη, σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο» δήλωσε, προσφάτως, ο κ. Μητσοτάκης.
Εκτίμησε δε, ότι «η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», ενώ διαμήνυσε ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει «ανοιχτή».
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ