18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑφιέρωμα στις ταινίες μυθοπλασίας της Ανιές Βαρντά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αφιέρωμα στις ταινίες μυθοπλασίας της Ανιές Βαρντά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Την αείμνηστη «γιαγιά της Νουβέλ Βαγκ», Ανιές Βαρντά, αποχαιρετά η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στις 10 ταινίες μυθοπλασίας της, από τη δεκαετία του ‘50 έως και τη δεκαετία του ‘90, που μας υπενθυμίζουν πόσο πρωτοποριακή υπήρξε.
Σε κάποιες από αυτές πρωταγωνιστούν μερικοί από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως η Κατρίν Ντενέβ, ο Μισέλ Πικολί και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, αλλά και νεότεροι όπως η Σαντρίν Μπονέρ και η Σαρλότ Γκένσμπουργκ -η οποία στην ταινία Κουνγκ-Φου Μάστερ εμφανίζεται μαζί με την μητέρα της Τζέιν Μπίρκιν. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει και κάποιες ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Δεκεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Προσκεκλημένη της Ταινιοθήκης θα είναι η παραγωγός της Βαρντά, η Σεσίλια Ρόουζ.
Φωτογραφία, σινεμά, video installations, εικαστικά έργα, εκθέσεις, στιχουργική, βιβλία, πολιτική, ταξίδια, φεμινισμός, παραγωγή αλλά και διανομή ταινιών, εκδόσεις DVD, είναι μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάστηκε η πολυπράγμων Βαρντά. Ολες οι πτυχές αυτού του πολυδιάστατου έργου μοιράζονται ένα κοινό πνεύμα: Αυτό που τελικά ονομάστηκε Νουβέλ Βαγκ, ένας τρόπος ζωής και δημιουργίας, ένα πνεύμα που εκδηλώθηκε μέσω του κινηματογράφου, και που οι εκπρόσωποί του, όπως η Ανιές, έδειξαν ότι μπορούσε να εκφραστεί και με άλλα μέσα.
Η Ανιές Βαρντά, βασική εκπρόσωπος του εμβληματικού γαλλικού κινηματογραφικού νέου κύματος, τιμήθηκε με βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, το Φεστιβάλ Βενετίας, το Φεστιβάλ Βερολίνου, τα Σεζάρ, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Εφυγε από κοντά μας τον περασμένο Μάρτιο, σε ηλικία 91 ετών. Ενα μήνα νωρίτερα είχε προλάβει να παρουσιάσει το (συνειδητά) τελευταίο της ντοκιμαντέρ «Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά» στην Μπερλινάλε, μια συρραφή διαλέξεων πάνω στην καριέρα της.
Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες Πουάν κουρ La pointe courte (1955), Η Kλεό από τις 5 έως τις 7, Cleo de 5 a 7 (1961), Τα πλάσματα, Les creatures (1966), Αγάπη λιονταριών (… και ψέματα), Lions love (… and lies) (1969), Η μία τραγουδά, η άλλη όχι, L’une chante, l’autre pas (1977), ντοκιμαντέρ, Documenteur (1981), Δίχως στέγη, δίχως νόμο Sans toit ni loi (1985), Κουνγκ-Φου Μάστερ, Kung-Fu Master (1988), Ο Ζακό από τη Νάντη, Jacquot de Νantes (1991), Εκατό και μία νύχτες, Les cent et une nuits (1995).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ