23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Νέα παράταση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παίρνουν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να μην εκκινήσει ακόμη τη διαδικασία.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Οπως ανέφερε το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά τον Μάϊο του 2020.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να νιώθουν πως έφταιξαν σε κάτι για τη συγκεκριμένη απόφαση και την περαιτέρω καθυστέρηση.
«Παρακαλώ μην τα παρατήσετε», ήταν συγκεκριμένα το μήνυμα του Τουσκ στις δύο ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα δύο κράτη κάποτε θα γίνουν πλήρως μέλη της ΕΕ, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την απόφαση «λάθος».
Βούλγαρος υπ. Αμυνας για Σκόπια: «Αν δεν τηρήσουν τους όρους, θα μείνουν στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ»
Το μήνυμα ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να εκπληρώσεις όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απέστειλε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.
Δεν είναι μόνο η Βουλγαρία που θεωρεί πως τα πράγματα στη Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση με την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βαίνουν όπως θα έπρεπε, σημείωσε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, στον απόηχο του «μπλόκου» της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, με τη Γαλλία να φέρεται να είναι αυτή που μπλοκάρει τη διαδικασία.
Οπως παρατήρησε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε σχέση με αυτήν την εξέλιξη, οι Σκοπιανοί πολιτικοί θα έχουν τον χρόνο να διορθώσουν τα όσα χρειάζεται, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια που φαίνονται να βρίσκονται πίσω από το «μπλόκο», ο Καρακατσάνοφ επεσήμανε ότι η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Βούλγαρους εταίρους της, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία, από την πλευρά της, έχει θέσει διάφορες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί και μία κοινή επιτροπή, η οποία καλείται να καταλήξει σε συμφωνία για όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα.
«Πληροφορήθηκα από τα μέλη του δικού μας μέρους της επιτροπής ότι (σ.σ. οι εταίροι μας από τη Βόρεια Μακεδονία) ανυποχώρητοι, αποχώρησαν από τη συνάντηση με το επιχείρημα ότι οι ώρες εργασίας είχαν ολοκληρωθεί. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο, αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό, κακό δικό τους», σημείωσε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Και τόνισε: «Αν δεν εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις, θα παραμείνουν στην αίθουσα αναμονής».
Η Σόφια έχει εκφράσει, μεταξύ άλλων, τις ενστάσεις της σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», προτιμώντας την ορολογία «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».
Το «μπλόκο»
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία.
Η Γαλλία φέρεται να είναι εκείνη που εκφράζει τις μεγαλύτερες ενστάσεις και να βρίσκεται πίσω από το «μπλόκο» της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είχε απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Μην γίνετε τα εμπόδια μας, γίνετε οι ήρωές μας», είχε πει χαρακτηριστικά.
Μέρκελ για «μπλόκο» ΕΕ σε Σκόπια – Τίρανα: «Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε»
Στο «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας έχει την άποψη ότι εάν εκπληρωθούν κάποιοι όροι, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με τις δύο χώρες, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε σε ομοφωνία σε σχέση με αυτή τη θέση», σημείωσε η ίδια.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ