24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΆρση ασυλίας Λοβέρδου και Κυρανάκη αποφάσισε η Βουλή

Άρση ασυλίας Λοβέρδου και Κυρανάκη αποφάσισε η Βουλή

Υπέρ της άρσης ασυλίας και για τις τρεις υποθέσεις που εισήχθησαν σε ψηφοφορία αποφάνθηκε η Ολομέλεια. Ειδικότερα, υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis τάχθηκαν 224 βουλευτές, ενώ μόλις ένας ψήφισε κατά, σε σύνολο 225 βουλευτών.
Α. Λοβέρδος: «Δεν χρειάζομαι κανένα προνόμιο. Θα συντρίψω τους σκευωρούς»
Σε σχέση με το αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Λοβέρδου παρενέβη νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι απόλυτα αντίθετη με το αίτημα αυτό διότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του, αλλά επιπλέον είναι φανερό ότι υπάρχει και θέμα νομιμότητας όλης αυτής της διαδικασίας, και αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει και το προεδρείο της Βουλής και τα υπόλοιπα κόμματα», είπε η κ. Γεννηματά.
«Είναι σαφές ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι απλώς ένα μέρος του σκανδάλου στο νευραλγικό τομέα του φαρμάκου, αλλά αποτελεί και πολιτική σκευωρία. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι στήθηκε και λειτούργησε ένα παραδικαστικό κύκλωμα, σκοτεινό, το οποίο γεννήθηκε στα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το υιοθέτησε, το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μένει αμέτοχη μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που αποτελούν πλήγμα στους θεσμούς και άρα στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Όλοι μας, όλη η ΚΟ θα συμβάλει ενεργά έτσι ώστε, στο πλαίσιο αυτής της Προανακριτικής, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι όλης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες μας παρακολουθούν και μας κρίνουν αυστηρά».
O ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, που μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας, επανέλαβε «το ρητό και απερίφραστο» αίτημά του να αρθεί η ασυλία του.
«Δεν χρειάζομαι κανένα βουλευτικό ή υπουργικό προνόμιο. Θα συντρίψω τους σκευωρούς, με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργός, κατήγγειλε ότι στήθηκε ένα «άθλιο πολιτικό-παραδικαστικό ρασπουτινικό κύκλωμα, που οργάνωσε την πολιτική και ηθική εξόντωση δέκα πολιτικών προσώπων και, μέσω της καταστροφής τους, των πολιτικών τους κομμάτων».
««Κατάδωσέ τους, μην τους φοβάσαι, δεν θα ξαναβγούν βουλευτές αυτοί, κατάδωσέ τους αλλιώς δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου», έλεγαν οι επίορκοι σε εκβιαζόμενο μάρτυρα, που δεν άντεξε να πει ψέματα για να μας καταστρέψει και τους αποκαλύπτει σήμερα. Δηλαδή, εκτελούνταν συμβόλαια πολιτικής, ηθικής και προσωπικής εξόντωσης με εντολές υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Άρση ασυλίας αποφάσισε η Ολομέλεια για τον βουλευτή ΝΔ, Κ. Κυρανάκη. Το είχε ζητήσει ο ίδιος «για λόγους αρχής»
Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 219 υπέρ έναντι 14 κατά. Την άρση ασυλίας του κ. Κυρανάκη δήλωσε ότι καταψηφίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Την άρση ασυλίας του είχε ζητήσει νωρίτερα και ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ για λόγους αρχής, όπως είπε, και τονίζοντας ότι παρότι η μήνυση εναντίον του είναι αβάσιμη, δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από αυτήν.
Η μήνυση εναντίον του κ. Κυρανάκη είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, με την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης μίσους μέσω του διαδικτύου μετά από ένα tweet που ανέβασε ο βουλευτής της ΝΔ και στο οποίο έγραφε πως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση που εξήγγειλε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία θα δίνεται σε ελληνόπουλα.
«Επανέλαβα ένα μέτρο που αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και έχει σαν στόχο να αντιμετωπιστεί άμεσα το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού. Η μήνυση είναι αβάσιμη. Όμως ζητώ για λόγους αρχής την άρση της ασυλίας μου. Όχι μόνο γιατί τάσσομαι κατά του μέτρου της βουλευτικής ασυλίας, όχι μόνο γιατί θέλω να δικαστώ όπως κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, αλλά γιατί θέλω ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας αυτή η απόφαση να αποτελέσει στο μέλλον κομμάτι της νομολογίας. Γιατί δεν μπορεί ο καθένας, η κάθε ΜΚΟ, όποιος θεωρεί ρατσιστικό οτιδήποτε εθνικό, να μηνύει για λόγους προσωπικής προβολής τον καθένα» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης και προσέθεσε: «Προτείνω στους υπερασπιστές αυτής της μήνυσης που προέρχονται από την Αριστερά, να φτιάξουν ένα λεξικό αποδεκτών όρων, για να μας ενημερώσουν αν ο όρος «ελληνόπουλο» είναι τελικά ρατσιστικός ή όχι. Να γνωρίζουν τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια εδώ στην Ελλάδα πώς τους επιτρέπεται να αποκαλούν τα παιδιά τους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ