16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕνα νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο στο παλιό μηχανοστάσιο στον Πειραιά

Ενα νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο στο παλιό μηχανοστάσιο στον Πειραιά

Στο ιστορικό κτίριο της Ροτόντας, στο παλιό μηχανοστάσιο στον Πειραιά, στεγάζεται πλέον το Εθνικό Σιδηροδρομικό Μουσείο, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια ελληνικού σιδηρόδρομου. Το υφιστάμενο μουσείο βρισκόταν στα Σεπόλια, όπου πλέον ξεκίνησαν οι εργασίες υπογειοποίησης των γραμμών.


Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ξεκινώντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν να γίνει και να δοθεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, το Σιδηροδρομικό Μουσείο. «Είναι γνωστό ότι η πορεία του σιδηρόδρομου ήταν άρρηκτα δεμένη με την πορεία της ανάπτυξης της χώρας, με το πως προχωρούσαμε και πως τολμούσαμε και για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης, αλλά και πως ο σιδηρόδρομος μπορούσε να στηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τις επιβατικές μεταφορές στην κοινωνική πολιτική», ανέφερε ο υπουργός.


Ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, στην ομιλία του τόνισε πως «ο ιστορικός χώρος της Ροτόντας ήταν «παρατημένος» από το 2005. «Το μηχανοστάσιο ήταν η καρδιά του σιδηρόδρομου για 120 χρόνια και τώρα ξαναβρίσκει μετά από πολλά χρόνια τη θέση που του αξίζει στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να αναδείξουμε την ιστορικότητα του χώρου αλλά και το μουσειακό τροχαίο υλικό που ασφυκτιούσε και υποβαθμίζονταν στον χώρο της Λιοσίων». Ο κ. Κακουλάκης επεσήμανε για τη σημερινή μορφή του μουσείου, ότι αποτελεί μόνο την πρώτη φάση υλοποίησης που θα συνοδευτεί με περεταίρω ανακατασκευή- ανακαίνιση του χώρου με σκοπό να φιλοξενηθούν περισσότερα σιδηροδρομικά εκθέματα, και «να αποτελέσει μια ζωντανή κυψέλη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με άξονα πάντα τη σιδηροδρομική ιστορία και τη γνωριμία με την ελληνική σιδηροδρομική παράδοση», ενώ στους άμεσους στόχους είναι η εγκατάσταση μηχανών προσομοίωσης για μαθητές.


Σημειώνεται ότι το Σιδηροδρομικό Μουσείο της Αθήνας συγκροτήθηκε και λειτουργούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε χώρο που βρίσκεται στην οδό Σώκου, κοντά στην οδό Λιοσίων. Σήμερα το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο στον Πειραιά, εκεί όπου εκτίθενται ιστορικά βαγόνια, σπάνιο αρχειακό υλικό, στολές και φωτογραφίες από την καθημερινότητα των σιδηροδρομικών, ρολόγια, τηλεγραφικές και τηλεφωνικές μηχανές, πίνακες με τα δρομολόγια και όργανα που χρησιμοποιούσαν οι ιστορικές ατμάμαξες.
Στον χώρο εκτός από τα σιδηροδρομικά εκθέματα εκτίθενται έργα φοιτητών και αποφοίτων της ΑΣΚΤ, τα οποία συμμετείχαν στον εικαστικό διαγωνισμό για τα «150 Χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ