Το φιλμ «Σμαράγδα» του Αιμίλιου Αβραάμ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025.
Πρωταγωνίστρια είναι μια μεσήλικη γυναίκα, η οποία πέρα από κρίση ταυτότητας, ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά. Η Σμαράγδα θέλει να επιστρέψει στην τηλεόραση με δική της εκπομπή, αλλά την απορρίπτουν. Αναγκάζεται να ψυχαγωγεί παιδιά σε ένα τουριστικό θέρετρο και να μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με άλλο ρόλο. Σύντομα θα γίνει γνωστή, αλλά θα υπάρξουν και πολλές αντιδράσεις.
Η Νιόβη Χαραλάμπους υποδύεται εξαιρετικά αυτή τη γυναίκα στο προσωπικό της, δύσκολο ταξίδι αυτογνωσίας. Κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία:
«Η αρχική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία ήταν ο χαρακτήρας κάποιου κοντινού μου ανθρώπου, που πέρασε πολλές δυσκολίες και κάπως την έφεραν σ’ έναν πιο μοναχικό τρόπο ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει μοναχικότητα. Ήταν πλήρης. Ήθελα να δείξω αυτήν την ψυχική αντοχή που έχει ο άνθρωπος που περνά μέσα από σκαμπανεβάσματα και κακοτυχίες. Πώς πατάει στα πόδια του και ψάχνει τον εαυτό του μέσα σε περιορισμούς.
Ήθελα βασικά να εξερευνήσω πώς τα τραύματα του παρελθόντος, αυτή η κληρονομιά που κουβαλάμε, η αίσθηση ευθύνης να συμβαδίζουμε με την σύγχρονη κοινωνία και η αβεβαιότητα του μέλλοντος, επηρεάζουν τις πράξεις μας και ίσως κάποτε έρχονται σε σύγκρουση με με τις βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες μας» αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αιμίλιος Αβραάμ στο Euronews.
Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, απέσπασε ο Κύρος Παπαβασιλείου για την ταινία του «Η κάλτσα». Ισορροπώντας μεταξύ δράματος και κωμωδίας, το φιλμ παρακολουθεί την περιπέτεια του ίδιου του σκηνοθέτη, μετά από ένα ατύχημα που είχε. Βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του ανάπηρου ξαδέλφου του και προσπαθεί να βρει το δίκιο του:
«Καταρχάς, σίγουρα εστιάζω στις δυσκολίες που έχει ένας άνθρωπος με ένα τέτοιου είδους πρόβλημα, παράλληλα όμως και στις σχέσεις των ανθρώπων: πώς μπορεί δηλαδή κάποιος να κατανοήσει ή να μην κατανοήσει κάποιον άλλο. Εστιάζω επίσης και σε κάποια νομικά ζητήματα, δηλαδή στη σχέση του νόμου, του δικαίου και του ηθικού. Δεν ήταν μεγάλη δυσκολία το να είμαι και μπροστά και πίσω από την κάμερα, γιατί δεν με ενδιέφερε η δική μου ερμηνεία, ή η ερμηνεία των άλλων πρωταγωνιστών- ηθοποιών της ταινίας. Με ενδιέφερε να πω μια ιστορία πάση θυσία και αυτό νομίζω ότι φαίνεται. Ότι πάση θυσία, με οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες, για παράδειγμα πράγματα τα οποία θα έπρεπε κάποιος να σταματήσει και να σεβαστεί τον άλλο, δεν τα σέβομαι στην ταινία για να βγει ένα αποτέλεσμα. Αυτός είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο φασισμός ενός δημιουργού. Και αυτό είναι ακόμα ένα ζήτημα που ήθελα να θίξω» μας εξηγεί ο Κύρος Παπαβασιλείου.
Η τρίτη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους που συμμετείχε στη φετινή διοργάνωση ήταν το «Τόσο Κοντά, Τόσο Μακριά» της Αλίκης Δανέζη Knutsen. Η Άννα και ο Φίλιππος, συναντιούνται μετά από έναν χρόνο χωρισμού σε ένα νησί για να οριστικοποιήσουν το διαζύγιό τους και να διαπραγματευτούν το μέλλον των δύο παιδιών τους. Η Άννα μοιάζει σίγουρη για την απόφασή της να χωρίσει, ενώ ο Φίλιππος φαίνεται να μην έχει δεχθεί ότι ο γάμος τους έχει τελειώσει. Οι έντονες διαφωνίες και οι αντιφάσεις τους φέρνουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα συναισθήματά τους και τη ρευστότητα της σχέσης τους. Δεν είναι πραγματικά έτοιμοι να αποδεχθούν την απώλεια και τον χωρισμό.
«Επειδή ακριβώς η ταινία ήταν βασισμένη όλη σε αυτοσχεδιασμούς, δηλαδή δεν είχαμε σενάριο όταν ξεκίνησα μαζί με την Αγγελική Παπούλια και τον Ανδρέα Κωσταντίνου για να κάνουμε αυτή την ταινία, δεν υπήρχε σενάριο, υπήρχε μόνο μία περίληψη. Υπήρχε μόνο μία περίληψη σκηνών. Με ενδιέφερε πάρα πολύ να δω τι προκύπτει μέσα από αυτή την ανταλλαγή και μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς. Δεν είχα κάποιο στόχο να δείξω ή να πω κάτι συγκεκριμένο στο τέλος. Ο στόχος μου ήταν να μπορέσω πραγματικά να εμβαθύνω και να εισχωρήσω σε αυτόν τον ψυχισμό δύο ανθρώπων, οι οποίοι χωρίζουν. Και όπως είπε μια φίλη μου, όταν βγήκε από την αίθουσα βλέποντας την ταινία, είπε: “Αυτή δεν είναι μια ταινία για δύο ανθρώπους που θέλουν να χωρίσουν. Είναι μια ταινία για δύο ανθρώπους που χωρίζουν» μας αναφέρει γελώντας η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν.
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Glocal Images απονεμήθηκε στο «April» της Déa Kulumbegashvili. Είναι ένας επίκαιρος στοχασμός πάνω στην απώλεια, την ηθική και τη σιωπηλή καταστροφή που προκαλεί η κοινωνική κρίση, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση στο νησί, η οποία διεξάγεται στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Ζήνα Πάλας στην Λευκωσία. Ποια ήταν η εικόνα της φετινής διοργάνωσης;
«Γενικά είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την έκδοση του φεστιβάλ. Είχαμε αρκετούς καλεσμένους με τις ταινίες τους. Είχαμε και πολύ όμορφα submissions από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν ήδη κερδίσει σημαντικά βραβεία σε μεγάλα φεστιβάλ. Οπότε χαρήκαμε που μοιράστηκαν τις ταινίες τους μαζί μας, γιατί ήταν αρκετά πλούσιο το πρόγραμμα φέτος. Είχαμε πολλά εργαστήρια, τα οποία θα θέλαμε να τα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο του χρόνου. Στοχεύουμε να γίνει ακόμη μεγαλύτερο το φεστιβάλ με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και περισσότερους σκηνοθέτες και κόσμο να έρχεται να απολαμβάνει το σινεμά μαζί μας» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της κινηματογραφικής διοργάνωσης, Μάριος Λιζίδης.
Ο Γιώργος Μητρόπουλος, απεσταλμένος του Euronews στην Κύπρο, μεταδίδει: «Πέρα όμως από τα διαγωνιστικά προγράμματα, το φετινό φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025 περιλάμβανε μια επιλογή από σύγχρονες ταινίες από τη διεθνή σκηνή, ένα αφιέρωμα στον David Lynch, masterclass, εργαστήρια, καθώς και ειδικά αφιερώματα για παιδιά και νέους».
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025X
Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images:
«April» της Déa Kulumbegashvili (Γεωργία, Ιταλία, Γαλλία)
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images
«Seeking Haven for Mr. Rambo» του Khaled Mansour (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία)
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images
Jonathan Millet για το ντεμπούτο του «Ghost Trail» (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο)
Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας Glocal Images
Vytautas Katkus για τη δουλειά του στην ταινία της Saulė Bliuvaitė «Toxic» (Λιθουανία)
Τιμητικές διακρίσεις
«Sun Never Again» του David Jovanović (Σερβία) & «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά (Ελλάδα)
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025Παύλος Βρυωνίδης
Τα Βραβεία του Κυπριακού Διαγωνιστικού
Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας
«Σμαράγδα» του Αιμίλιου Αβραάμ
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας
Κύρος Παπαβασιλείου για την ταινία του «Η Κάλτσα»
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία
Νιόβη Χαραλάμπους για την ερμηνεία της στην ταινία του Αιμίλιου Αβραάμ «Σμαράγδα».
Βραβείο Κοινού
«Ghost Trail» του Jonathan Millet
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ EURONEWSCOM