Επιπλέον κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί η χαμηλή διεισδυτικότητα φυσικού αερίου στην ελληνική πρωτεύουσα (σήμερα βρίσκεται στο 35%) θα δώσει από τις 3 Απριλίου η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) Αττικής. Πέραν των δωρεάν τελών σύνδεσης, θα «τρέξει» πρόγραμμα επιδότησης (από 30% έως και 50%) του κόστους μετατροπής των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης του κάθε ενδιαφερομένου, διαθέτοντας συνολικά το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Μπαλάσκας.
Στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την αγορά ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, επισήμανε ότι μετά το Πάσχα η εταιρεία θα προβάλει μέσω διαφήμισης την πρωτοβουλία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ενδεικτικά ότι σε μια πολυκατοικία οκτώ-δέκα διαμερισμάτων, το κόστος μετατροπής της εγκατάστασης σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και μέσω του προγράμματος της εταιρείας, ο ενδιαφερόμενος θα επιδοτηθεί με 1.500 ευρώ, ενώ θα είναι δωρεάν τα 780 ευρώ των τελών σύνδεσης. Περαιτέρω είπε ότι στην αυτόνομη θέρμανση το κόστος μετατροπής ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, με την επιδότηση να διαμορφώνεται στα 750 ευρώ και ο υποψήφιος πελάτης να γλυτώνει και τα 545 ευρώ για το τέλος της σύνδεσης.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπαλάσκας, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης δεν απαιτούνται κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και θα τηρηθεί «αυστηρά» σειρά προτεραιότητας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ότι η αγορά διανομής φυσικού αερίου δεν είναι «ώριμη» στην Ελλάδα, ενώ μιλώντας για τα σχέδια της ΕΔΑ Αττικής είπε ότι την επόμενη πενταετία θα επενδυθεί ποσό ύψους 67 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της κατά 100 χλμ. μέχρι το 2021.
Για φέτος συγκεκριμένα, η ΕΔΑ Αττικής έχει προγραμματίσει να επενδύσει ποσό ύψους 11 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι να γίνουν 12.000 νέες συνδέσεις νοικοκυριών.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 15ετία η εταιρεία κατασκεύασε δίκτυο διανομής 2.000 χλμ., συνέδεσε 330.000 νοικοκυριά και τοποθέτησε 100.000 μετρητές, ενώ επένδυσε συνολικά ποσό ύψους 330 εκατ. ευρώ.
Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας «κλείνει το μάτι» στο συμπιεσμένο αέριο (CNG)
Την πρότασή της για τη θέσπιση Κανονισμού Τροφοδότησης Εγκαταστάσεων με Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG) κατέθεσε ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, όπως επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Μιχάλης Στεργιόπουλος.
Η πρόταση αυτή, όπως επισήμανε, περιλαμβάνει την τροφοδότηση δικτύων/εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε δίκτυο Διανομής με συμπιεσμένο αέριο, την τροφοδότηση εγκαταστάσεων CNG που εξυπηρετούν αποκλειστικά μεμονωμένους τελικούς πελάτες και τις έκτακτες προμήθειες φυσικού αερίου στα σημεία παράδοσης μέσω φορτηγού μεταφοράς φιαλών ή και βυτιοφόρου για περιπτώσεις άμεσης επέμβασης.
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, υποβλήθηκε πρόταση και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη θέσπιση αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου για το τιμολόγιο διανομής σε σημεία παράδοσης τελικών πελατών, μετά από συμπίεση, μεταφορά και αποσυμπίεση φυσικού αερίου. Πάντως, ο κ. Στεργιόπουλος επισήμανε ότι για να «τρέξει» το πρόγραμμα ανάπτυξής της η εταιρεία, κρίνεται αναγκαία στο αμέσως προσεχές διάστημα, η οριστικοποίηση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση CNG.
Στο θέμα του CNG αναφέρθηκε και ο νομικός και καθηγητής Δικαίου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, Θεόδωρος Πανάγος, υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν ψηφιστεί η δευτερογενής νομοθεσία και καταρτιστεί ο κανονισμός τροφοδότησης των εγκαταστάσεων με το συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Οπως πρόσθεσε, αυτή η συμπληρωματική νομοθεσία, είναι ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα πρέπει να προωθηθεί προκειμένου να συμπληρωθεί ο νόμος 4439/2016 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.
Σε 97 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Στο 54% η διείσδυση το 2021
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας την επόμενη πενταετία ως το 2021, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ύψους 97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 91 εκατ. ευρώ αφορούν επέκταση δικτύων και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ σε συστήματα ασφαλείας.
Με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, η διείσδυση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 4%, φτάνοντας στο 54%, ενώ υπολογίζεται ότι θα συνδεθούν επιπλέον 74.000 διαμερίσματα -σήμερα 520.000- και θα κατασκευαστούν άλλα 245 χλμ. δικτύου σε Θεσσαλονίκη και 182 χλμ. στη Θεσσαλία.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Στεργιόπουλος επισήμανε ότι η εταιρεία έχει κατασκευάσει συνολικά 2.000 χλμ. δικτύου, τοποθέτησε 300.000 μετρητές – και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα παρέχει δωρεάν τα τέλη σύνδεσης στους νέους πελάτες της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Hellenic Association for Energy Economichs, Κώστας Ανδριοσόπουλος, επισήμανε στην ομιλία του ότι η ελληνική αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι μικρή και σημείωσε πως το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν οι διανομείς είναι «η αύξηση της διείσδυσής του». Επιπλέον, τόνισε ότι η αγορά φυσικού αερίου θα έχει «καίριο λόγο» την επόμενη 10ετία στη χώρα μας και σημείωσε ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και μεγάλη προσοχή, κυρίως από την πολιτεία.
Ελενα Αλεξιάδου