Χρ. Σακελλαρίδη: «Το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά μπορεί και πρέπει να αυξηθεί»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

«Θέλουμε την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, έναν από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας, αρωγούς» υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με θέμα «Το Οραμα της Ευρώπης».
«Πρέπει η Ευρώπη να δείξει έμπρακτα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας». Επισήμανε, επίσης, ότι το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά μπορεί και πρέπει να αυξηθεί και πρόσθεσε: «Να εργαστούμε από κοινού και να αναζητήσουμε νέα πεδία για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας».
Η πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα άρχισε, ήδη, να μπαίνει σε μία πορεία ανάπτυξης και η εξωστρέφεια, μαζί με τον τουρισμό και τις επενδύσεις, πρέπει να αποτελέσουν τις κορυφαίες προτεραιότητες.
«Οι ελληνικές εξαγωγές απέδειξαν ότι μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχουν όλες τις προοπτικές να κάνουν τη διαφορά στη νέα εποχή που ξημερώνει για τη χώρα. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα και να συνεχισθούν τα θετικά βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση από τη νέα κυβέρνηση, όπως με την άρση των capital controls, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, την ελάφρυνση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων κλπ. Με τα μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων καλά αμειβόμενης εργασίας» είπε η κ. Σακελλαρίδη.
Ο Δρόμος του Μεταξιού


Οσον αφορά την επίδραση του Δρόμου του Μεταξιού στην ελληνική οικονομία, η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε ότι «ασφαλώς είναι πολύ θετική» και εξήγησε: «Η επένδυση της Cosco έφερε πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, τόσο προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας όσο και αυξάνοντας τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και κάνοντας την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο στην περιοχή. Βεβαίως, όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρώπης και η όποια ανάπτυξη να συνδέεται με την ευημερία των πολιτών».
«Θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ένας Φάρος Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ευημερίας, αλληλεγγύης και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να παραμείνει πυξίδα για τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατέληξε η κ. Σακελλαρίδη.
Γιώργος Μαρκοπουλιώτης – Κλαούντια Ντερ Φος
O Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδαμ είπε ότι η ΕΕ στην κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη σειρά προκλήσεων. Να διαχειριστεί κλυδωνισμούς και να αντιμετωπίσει σε μακροπρόθεσμη βάση τη βιωσιμότητα του ευρώ. «Βρέθηκαν απαντήσεις και στα δύο, συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, υπάρχει συνεχής ανάπτυξη, δραστική μείωση της ανεργίας, ενώ έχουν γίνει σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας του ενωσιακού κεκτημένου. Υπάρχει πρόοδος στην τραπεζική ένωση, έχει ανανεωθεί το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα περιθώρια ελιγμών στο σύμφωνο σταθερότητας εκτιμάται ότι αύξησαν το ΑΕΠ κατά 0.8%. Επίσης προωθήθηκε το πακέτο Γιούνκερ όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια: Στην Ελλάδα το πακέτο Γιούνκερ θα δημιουργήσει επενδύσεις της τάξης του 12 δισ. ευρώ».
Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, «η εκλεγμένη πρόεδρος δεσμεύτηκε να διαμορφώσει ένα όργανο δημοσιονομικού συντονισμού. Γιατί όπως είπε, το κοινό μας νόμισμα δεν είναι μόνο τα κέρματα αλλά η δέσμευση μας στην κοινή ευημερία και ανάπτυξη».
Η υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Κλαούντια Ντερ Φος, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι εμπορικοί πόλεμοι είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. «Αν κοιτάξει κανείς την Ελλάδα θα δει μια ανοδική πορεία. Το ίδιο και στην Ευρώπη, γι’ αυτό και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι. Ομως τα σύννεφα στον ορίζοντα μας κάνουν να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθούμε στο πώς βλέπουμε την ΕΕ» όπως είπε.


Η ίδια πρόσθεσε: «Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής έχει μια σειρά από νέες ιδέες για βιομηχανία, ψηφιακή στρατηγική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κτλ. Θέλουμε μια ανταγωνιστική Ευρώπη με ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη, χρειαζόμαστε έναν καλό ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και θέλουμε να εμφανιζόμαστε με μια ενιαία φωνή προς τα διεθνή φόρα, ώστε να διεκδικήσουμε ένα επαρκές σχέδιο διεθνούς εμπορίου. Στην Ελλάδα έχετε κάνει πολλά και η νέα κυβέρνηση θέλει να κάνει περισσότερα. Στην Ευρώπη θέλουμε να είμαστε τεχνικά κυρίαρχοι. Τρία δισ. ευρώ θα επενδυθούν μέχρι το 2025 στην τεχνητή νοημοσύνη και αναμένουμε αυτό να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ΕΕ. Η Κίνα και η ΗΠΑ έχουν μεγάλες επιδόσεις σε αυτά κι εμείς δεν μπορούμε να υστερούμε».
Επίσης, η κ. Ντερ Φος σημείωσε ότι για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει να κινηθούμε στην ηλεκτροκίνηση. «Το 60% της αλυσίδας αξίας στην ηλεκτροκίνηση είναι από τις ΗΠΑ και την Κίνα και αν δεν κάνουμε κάτι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της κατασκευής μπαταριών. Η Ελλάδα δεν έχει παρουσία εκεί, αλλά θα θέλαμε να είναι παρούσα».
Πρέπει να είμαστε υπέρ του ανοικτού διεθνούς εμπορίου, κατά του προστατευτισμού κι ενός μηχανισμού διαιτησίας ώστε π.χ. να μην μπορεί η Κίνα να εκμεταλλεύεται διάφορα κενά, πρόσθεσε η υφυπουργός.
«Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στην ΕΕ. Ως προεδρία του Συμβουλίου του χρόνου είμαστε υπέρ των πολυμερών σχέσεων όχι μόνο με τους μεγάλους. Τους συμπεριλαμβάνουμε όλους ώστε η Ευρώπη αυτή να έχει επιτυχία» κατέληξε η κυρία Ντερ Φος.