28.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣε δημοψήφισμα για αναθεώρηση του ρωσικού συντάγματος προχωρά ο Πούτιν

Σε δημοψήφισμα για αναθεώρηση του ρωσικού συντάγματος προχωρά ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου, με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια.
«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», δήλωσε κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου και των πολιτικών ελίτ της χώρας, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα.
Το βασικό μέτρο που ανακοινώθηκε έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στην συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει. Σήμερα, η ρωσική Δούμα επικυρώνει τη επιλογή του προέδρου.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται για μία «σημαντική» αλλαγή για την οποία θεωρεί ότι η Ρωσία είναι αρκετά «ώριμη». Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου κυριαρχούνται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πούτιν και δεν αντιτίθενται ποτέ στις βουλές του Κρεμλίνου.
Οι προτάσεις των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο έχουν ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των ρωσικών περιοχών, την απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και στους δικαστές να παίρνουν άδειες διαμονής στο εξωτερικό και την υποχρέωση κάθε υποψήφιου για την προεδρία να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ρωσία.
Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η θητεία του οποίου λήγει το 2024 και ο οποίος, βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, τόνισε ότι στην Ρωσία το πολίτευμα θα πρέπει να παραμείνει προεδρικό.
«Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μία ισχυρή προεδρική δημοκρατία, για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος, φυσικά, θα διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τις αποστολές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», προειδοποίησε ο Πούτιν.
Ετσι, ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνηση, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος που περιορίζει τον αριθμό των προεδρικών θητειών σε «δύο διαδοχικές θητείες».
Οι ανακοινώσεις αυτές θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του Πούτιν πέραν του 2024, οπότε λήγει η τρέχουσα προεδρική του θητεία.
Παραιτήθηκε η ρωσική κυβέρνηση
Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέχεια της ομιλίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ – μεταξύ άλλων – επεσήμανε ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.
«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως «σύνολο»» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.
Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».
«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Αρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί».
Η αντίδραση του Πούτιν
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μεντβέντεφ για τη «δουλειά» του, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.
Μόλις αυτό καταστεί πραγματικότητα, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το νεόκοπο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον πρόεδρο για ζητήματα ασφάλειας.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει αυτή τη νέα θέση.
Οι αλλαγές στο Σύνταγμα
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ρωσικό Σύνταγμα.
Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, αλλά και στην ενίσχυση των εξουσιών του ρωσικού Κοινοβουλίου – ιδίως ως προς τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρόεδρος Πούτιν, παράλληλα, πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, τέλος, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέκρινε την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για την επικύρωση των παραπάνω αλλαγών στο Σύνταγμα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ