Πώς θα είναι οι ταυτότητες από το 2021

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Εντός του 2021 προβλέπεται η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, με βάση και τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του 2019.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν έδωσε διευκρινίσεις για το κόστος αλλαγής της ταυτότητας, όμως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο», ενώ μεταξύ των μοντέλων που εξετάζονται είναι αυτό που ακολούθησε η Εσθονία «όπου οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».
Οπως αποκάλυψε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «η κεντρική ιδέα είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πολίτης θα μπορεί μέσω της νέας ταυτότητας να λαμβάνει μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.
Διευκρίνισε ότι «η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα, όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου».
Στα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, που θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.
Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το κόστος αλλαγής της ταυτότητας, όμως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».
Πηγή Sputniknews