ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2020: Στο προσκήνιο οι περιβαλλοντικές πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στον κλάδο

Νέα ρεκόρ σε αριθμούς επισκεπτών και σε έκταση εκθεσιακού χώρου ετοιμάζεται να καταγράψει η έκθεση Ποσειδώνια 2020, το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός της παγκόσμιας ναυτιλίας, που έχει συμπληρώσει πέντε δεκαετίες συνεχούς προσφοράς στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλιακή κοινότητα και συνολικά στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.
Από την 1η έως τις 5 Ιουνίου, περισσότεροι από 2.000 εκθέτες από 90 χώρες και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα περιηγηθούν στα 50.000 τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo, συγκεντρώνοντας στους χώρους της έκθεσης και των συνεδριακών αιθουσών τους κορυφαίους εκπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας.
Αιχμή του δόρατος της συνεχούς επέκτασης των Ποσειδωνίων είναι τόσο η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας, όπως αποτυπώνεται στις τουλάχιστον 200 τρέχουσες παραγγελίες για νέες ναυπηγήσεις πλοίων, όσο και το αυξημένο ενδιαφέρον για τη συνεχή τεχνική και τεχνολογική αναβάθμιση του παγκόσμιου στόλου.
Φυσικά, κυρίαρχη θέση στις συζητήσεις θα έχει το ζήτημα της εφαρμογής των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών. Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα Ποσειδώνια 2020 θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η εφαρμογή των κανονισμών για καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο στο ηθικό ενός κατά τα άλλα ιδιαίτερα κερδοφόρου κλάδου, που διακινεί το 95% του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Τα Ποσειδώνια 2020 θα πραγματοποιηθούν σε μία χρονιά που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εφαρμογή του παγκόσμιου ανώτατου ορίου θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα, με τις όποιες προκλήσεις της, και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN IMO) σχετικά με την υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα πλοία, είναι δύο από τα πιο σημαντικά θέματα που η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών παρακολουθεί ενεργά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η περιβαλλοντική ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή εκ μέρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας».


Η βιωσιμότητα των φιλόδοξων ρυθμιστικών στόχων αλλά και η ετοιμότητα της βιομηχανίας να αναπτύξει τεχνολογίες και λύσεις που θα συμβάλουν στη συμμόρφωσή της με αυτούς, είναι ζητήματα που θα τεθούν και θα συζητηθούν στο πλαίσιο των συνεδρίων και σεμιναρίων που πλαισιώνουν την έκθεση. Τα σχετικά ζητήματα θα αναλυθούν ενδελεχώς στις δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.).
Το δημοφιλές αθλητικό πρόγραμμα των Posidonia Games θα φιλοξενήσει φέτος το 1ο Posidonia Squash Tournament, ανεβάζοντας σε συνολικά πέντε τον αριθμό των αθλητικών διοργανώσεων όπου μπορούν να λάβουν μέρος οι χιλιάδες συμμετέχοντες στην έκθεση. Το τουρνουά squash θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου 2020 στο ολοκαίνουργιο, υπερσύγχρονο Wave Squash Sports Club, που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά. Με θέα την είσοδο του λιμανιού και τα διερχόμενα φέρι μποτ, πέντε νέα γήπεδα squash θα καλωσορίσουν τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα για ένα αθλητικό απόγευμα με πηγαίο ενθουσιασμό, ανταγωνισμό αλλά και ευκαιρίες για δικτύωση. Αρχάριοι αλλά και έμπειροι παίκτες από τον κλάδο της ναυτιλίας είναι ευπρόσδεκτοι στο τουρνουά, το οποίο θα κορυφωθεί με την τελετή απονομής των βραβείων και δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Squash Club.
Δε θα λείψουν φυσικά, όπως κάθε χρονιά, και τα υπόλοιπα τέσσερα αθλήματα: ο αγώνας ιστιοπλοΐας Posidonia Cup, το τουρνουά ποδοσφαίρου Posidonia Shipsoccer Tournament, ο αγώνας δρόμου Posidonia Running Event και το τουρνουά γκολφ Posidonia Golf Tournament, που θα φέρουν κοντά τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας το Σαββατοκύριακο πριν από την πολυάσχολη εβδομάδα των Ποσειδωνίων.