Πιάνει δουλειά η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κλιματική αλλαγή, κράτος δικαίου και μεταναστευτικό στην ατζέντα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την τελική έγκρισή του στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία της συντηρητικής Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν.
Τετρακόσιοι εξήντα ένας ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της φον ντερ Λάιεν, έναντι 157 κατά και 89 αποχών.
Η Γερμανίδα χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.
Νωρίτερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της νέας Επιτροπής.
«Η μετανάστευση δεν θα φύγει» – «Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής και κατά του Brexit»
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μεταρρυθμίσει το σύστημά της για τη χορήγηση ασύλου και να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συντηρητική Γερμανίδα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.
«Είναι μια τραγωδία το γεγονός ότι μια μητέρα στο Βιετνάμ δέχεται μήνυμα από την κόρη της στην Ευρώπη που λέει ότι δεν έχει χώρο να αναπνεύσει», είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο μήνυμα που εστάλη από μία γυναίκα μεταξύ των 39 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί τον περασμένο μήνα μέσα σε νταλίκα στη Βρετανία.
Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, «όμως πρέπει επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν, θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Η ίδια είπε ακόμη πως θα συνεργαστεί στενά με τη Βρετανία για να συντονίσει την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Ολοι γνωρίζουμε πως ένα μέλος της οικογένειάς μας προτίθεται να εγκαταλείψει την ένωσή μας», είπε προκαλώντας χειροκροτήματα και φωνές από λίγους βρετανούς ευρωβουλευτές που κρατούσαν βρετανικές σημαίες. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα χαρούν που μια «πολύ, πολύ μικρή ομάδα σ’ αυτό το σώμα δεν θα μπορεί πια να κάνει τόσο θόρυβο», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στους βουλευτές του κόμματος του Brexit.
«Θα είμαι πάντα υπέρ της παραμονής», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
«Παρά το Brexit οι δεσμοί και η φιλία ανάμεσα στους λαούς μας είναι άρρηκτοι», πρόσθεσε.
«Υπαρξιακές» απειλές – κλιματική αλλαγή – κράτος δικαίου


Η συντηρητική Γερμανίδα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση και πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μιλώντας πριν από την τελική ψηφοφορία του σώματος για την επικύρωσή της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την 1η Δεκεμβρίου, καθώς και για την επικύρωση των άλλων μελών της Επιτροπής, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Δεν έχουμε πια στιγμή για χάσιμο για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μετάβαση προς την «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι τα μέσα του αιώνα πρέπει να επιτευχθεί «με βιώσιμο τρόπο», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβει εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενεργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη. «Πρέπει να συμπεριλάβει όλους, διαφορετικά δεν θα συμβεί καθόλου», τόνισε.
Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε «αλλαγή που θα αγγίξει κάθε τμήμα της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας» στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της.
«Και θα το πράξουμε επειδή είναι αυτό που πρέπει να πράξουμε, όχι επειδή είναι εύκολο», τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι, η Ευρώπη είναι έτοιμη. Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε τη δουλειά».
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατεί παντού στην ΕΕ, σηματοδοτώντας ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για τις εθνικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες βρίσκονται σε διένεξη με την ΕΕ αναφορικά με την τήρηση δημοκρατικών κριτηρίων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Δεν θα υπάρξει ποτέ», τόνισε απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές.
ΕΕ – ΚΚΕ: Φτιαγμένη από τα ίδια αντιδραστικά «υλικά» η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Τα μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αντιλαϊκό πρόγραμμά της παρουσίασε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ η οποία καταψήφισε τη νέα Επιτροπή, ενώ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση τόνισε: «Η νέα Επιτροπή διακρίνεται από τα ίδια αντιδραστικά «υλικά» που είναι φτιαγμένη κι η ΕΕ: Αφοσίωση στην αντιλαϊκή πολιτική για ευέλικτη εργατική δύναμη, ακόμα πιο φθηνή, στα ελάχιστα, κατεδάφιση κοινωνικής ασφάλισης, ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, μαζικό φακέλωμα, γενικευμένες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών».
«Σε περίοδο αναιμικής ανάκαμψης και με σημάδια στον ορίζοντα μιας νέας πιθανής συγχρονισμένης κρίσης προωθούνται τα «πράσινα ταμεία» κι οι αδρές επιδοτήσεις για τα ψηφιακά, μεγάλα πεδία κερδοφορίας των ομίλων. Κι αυτά εν μέσω εμπορικών πολέμων, αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα τη Ρωσία, την έκβαση του Brexit, την ένταση της στρατιωτικοποίησης. Συμβολικό κι ουσιαστικό ότι επικεφαλής της Επιτροπής επιλέχθηκε η πρώην υπουργός πολέμου της Γερμανίας…» προσέθεσε ο Κ. Παπαδάκης και απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε: «Ανοίξατε και κλείσατε την ομιλία σας με αντικομμουνισμό, δείχνοντας τον αντίπαλό σας, φανερώνοντας αδυναμία και φόβο για την ιστορική αλήθεια και την πάλη των λαών, που θα δυναμώσει ενάντια σε ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες τους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ