«Oλοι στεγαζόμαστε κάτω από ένα νόημα. Δεν είμαστε υπέροχοι μόνοι μας», ακούγεται να λέει ο Νίκος Καραθάνος στο βίντεο από τις πρόβες των «Ορνίθων». Μετά την Επίδαυρο, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, η παράσταση ανανεωμένη στο έπακρο, λίγο πριν ταξιδέψει στη Χιλή με προορισμό το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, Santiago a Mil, επιστρέφει για δύο μέρες στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (29-30/12), σε μία σύμπραξη Ελλήνων και Βραζιλιάνων ηθοποιών.
«Δεν είναι μια παράσταση, είναι μία κινούμενη γιορτή» είπε στη συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου. «Η επιλογή να ταξιδέψει η παράσταση στο Σαντιάγο τον Ιανουάριο δεν γίνεται παρά τα όσα συμβαίνουν στη Χιλή, αλλά εξαιτίας αυτών. Η Στέγη επιλέγει συνειδητά να βρεθεί εκεί, όπως και στην Βηρυτό και σε άλλα σημεία του πλανήτη που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», σημείωσε.
Το νόημα της παράστασης των «Ορνίθων», μακριά από τείχη και εχθρότητες, συνοψίζει και τη φιλοσοφία του περίφημου φεστιβάλ της Χιλής, στο πλαίσιο του οποίου έχουν παρουσιάσει εκεί τα έργα τους, μεταξύ άλλων, οι Πίνα Μπάους, Αριάν Μνουσκίν, Ρόμπερτ Ουίλσον, Γιαν Φαμπρ, Κρίστιαν Λούπα, Iβο βαν Χόβε, Ρομέο Καστελούτσι, Λέμι Πονιφάζιο και Τόμας Οστερμάγιερ.
«Στη Χιλή τα συνθήματα μιλάνε για την ανάγκη να ξαναγραφτεί το Σύνταγμα… μερικές φορές δεν ξέρω γιατί τα κάνουμε όλα αυτά, γιατί κάνουμε θέατρο όταν στο τέλος της ημέρας το μόνο που σκέφτεσαι είναι να βγάλεις τα σκουπίδια έξω. Το θέατρο γίνεται για έναν αγώνα του ανθρώπου. Ο ηθοποιός βροντοφωνάζει το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία. Και θα το κάνουμε αυτό μέχρι να μην έχουμε πια ανάγκη το θέατρο, να το καταργήσουμε…» ανέφερε ο Ν. Καραθάνος.
Στη νέα εκδοχή των «Ορνίθων» που έλαβε αποθεωτικές κριτικές και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν προστεθεί νέες σκηνές, νέοι ρόλοι, καινούρια πρόσωπα. Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν και στις παλαιότερες παραστάσεις, (Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Βασιλική Δρίβα, Εκτορας Λιάτσος, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Amalia Bennett, Γιάννης Σεβδικαλής, Αγγελος Τριανταφύλλου), ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Αμαλία Μουτούση, Στεφανία Γουλιώτη, Θανάση Αλευρά, Κλέλια Ρένεση, Μάρθα Φριντζήλα, αλλά και με πέντε χορευτές από τη βραζιλιάνικη ομάδα χορού Passinho Carioca, από τις φαβέλες του Ρίο.
«Με όλα τα παιδιά που ξεκινήσαμε από την πρώτη παράσταση της Επιδαύρου, είμαστε πλέον μια αγαπημένη οικογένεια. Παιδευτήκαμε πολύ για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε με την παράσταση, αλλά υπήρχε πάντα μία επιμονή και μία πίστη ακόμα και όταν όλα ήταν αντίξοα. Για μένα είναι μεγάλη τιμή, που όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάλεσα, ανταποκρίθηκαν και δέχτηκαν να με ακολουθήσουν σε αυτό το εγχείρημα» είπε ο Ν. Καραθάνος.
Για τον Χρήστο Λούλη που συμμετέχει από το ξεκίνημα των «Ορνίθων», αυτό που συμβαίνει με αυτή την παράσταση, είναι ότι «οι άνθρωποι που εμπλεκόμαστε γινόμαστε ξανά παιδιά, στην παρέα στη δουλειά, στο πόσο αγαπάμε ο ένας τον άλλον, στο πόσο προσέχουμε ο ένας τον άλλον στην πρόβα…είναι ένα ιδιαίτερο μείγμα πειθαρχίας και αναρχίας, μεγάλης χαράς και προσμονής που στο συγκεκριμένο πλαίσιο μας κάνει πάρα πολύ ευτυχισμένους. Ακόμα και με τους καινούριους συντελεστές που συμμετέχουν στην παράσταση, είναι σαν να είμαστε από πάντα μαζί».
Από τα νέα μέλη της ομάδας, η Αμαλία Μουτούση αντιμετωπίζει αυτή τη νέα συνεργασία με ενθουσιασμό. «Είχα δει την παράσταση σε live streaming όταν ήμουν στη Φολέγανδρο και ένιωσα ότι είναι κάτι που έχω ζήσει. Ο Ν. Καραθάνος, έχει αυτό το χάρισμα, να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να τους ενώνει. Συγχρόνως, είναι ένας βαθιά ιδιοσυγκρασιακός καλλιτέχνης και μας επιτρέπει να αφήσουμε ελεύθερες τις ιδιοσυγκρασίες μας στην παράσταση. Και, αισθάνομαι ότι στη σκηνή, θα καταλάβουμε τον πραγματικό λόγο που βρεθήκαμε όλοι μαζί». Για τη Στεφανία Γουλιώτη, η συμμετοχή της στην παράσταση, είναι μία εμπειρία ζωής. «Ηταν μεγάλη μου επιθυμία να δουλέψω με τον Ν. Καραθάνο. Για μένα είναι μία αποκάλυψη το πως ο Νίκος έχει πιάσει μία γεύση της ζωής που ενώ είναι δίπλα μας συνέχεια, δεν την μυρίζουμε».
Μαζί με την ανανεωμένη εκδοχή των «Ορνίθων», θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Χιλής Santiago a Mil, και η ταινία «Τα Πουλιά» του Μπάμπη Μακρίδη. «Ξεκίνησε σαν ένα ιδιότυπο making of της παράστασης και κατέληξε να είναι κάτι υβριδικό μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Είναι μία ταινία που μιλάει περισσότερο για τον άνθρωπο παρά για τα πουλιά, για το πως ένας άνθρωπος θέλει να γίνει πουλί».
Η ταινία που έχει συμμετάσχει στο Work in Progress του φεστιβάλ Les Arc, θα κάνει την πρεμιέρα της στο Τμήμα Voices του φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Εκεί συμμετέχουν «δυνατές ιστορίες με ξεχωριστούς χαρακτήρες που θίγουν σημαντικά ζητήματα. Κάθε φιλμ στο Τμήμα Voices παρουσιάζει μια διαφορετική ματιά στον κόσμο που ζούμε».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι «Oρνιθες» σε σκηνοθεσία Ν. Καραθάνου ταξιδεύουν στη Χιλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ