Οι φυσικές καταστροφές κατέγραψαν αύξηση το 2018, τόσο στις φτωχές όσο και στις πλούσιες χώρες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 5 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Γερμανία είναι στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις χώρες που επλήγησαν πέρυσι περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής απορρύθμισης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και η οποία δείχνει ότι καμία χώρα, πλούσια ή φτωχή, δεν γλίτωσε.
Πλημμύρες που προκλήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις, δύο καύσωνες και ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και 25 χρόνια προκάλεσαν το 2018 στην Ιαπωνία εκατοντάδες θανάτους, χιλιάδες άστεγους και περισσότερα από 35 δισ. δολάρια υλικές ζημιές, αναφέρεται στην έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch.
Ο κυκλώνας Μάνγκουτ, ο πιο ισχυρός του 2018, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις Φιλιππίνες τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δημιουργώντας θανατηφόρες κατολισθήσεις, σύμφωνα με αυτό τον ετήσιο δείκτη κλιματικών κινδύνων.
Στη Γερμανία ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα το καλοκαίρι και η ξηρασία προκάλεσαν 1.250 πρόωρους θανάτους και ζημίες ύψους 5 δισ. δολαρίων, κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Ο δείκτης αυτός δείχνει ότι ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες δεν μπορούν να γλιτώσουν από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν ολοένα και συχνότερα τον πλανήτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης.
«Η επιστήμη επιβεβαιώνει τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της συχνότητας και της σοβαρότητας των ακραίων θερμοκρασιών» επεσήμανε η Λόρα Σέφερ, ερευνήτρια της ΜΚΟ.
Ο καύσωνας του 2003 είχε προκαλέσει περίπου 70.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία.
Πίσω από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία στην κατάταξη της Germanwatch είναι η Ινδία, που το 2018 επηρεάστηκε από ακραία ζέστη και πλημμύρες, και η Μαδαγασκάρη.
Τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως οι πιο φτωχές περιοχές έχουν υποφέρει περισσότερο, αναφέρει η έκθεση της MKO, η οποία λαμβάνει υπόψη της ακραία περιστατικά, αλλά και πιο αργές διαδικασίες όπως η άνοδος της επιφάνειας των ωκεανών.
Το Πουέρτο Ρίκο, η Μιανμάρ και η Αϊτή επλήγησαν πιο πολύ τις δύο τελευταίες δεκαετίες, κυρίως από ιδιαίτερα σφοδρές καταιγίδες εξαιτίας της υπερθέρμανσης της επιφάνειας των ωκεανών και πιο καταστροφικές εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των θαλασσών.
Ο κυκλώνας Νάργκις προκάλεσε τον θάνατο περίπου 140.000 ανθρώπων στις ακτές της Μιανμάρ το 2008.
Πενήντα εκατ. άνθρωποι θα εκτοπίζονται κάθε χρόνο έως το τέλος του αιώνα, λόγω υπερχείλισης ποταμών
Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα, αν οι κυβερνήσεις δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Ο αριθμός αυτός θα είναι πενταπλάσιος από τον μέσο όρο των 10 εκατομμυρίων που εκτοπίζονταν ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως το 2005. Αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και λιώνουν οι πάγοι, προκαλώντας πιο συχνές και σοβαρές πλημμύρες, επεσήμανε ο συντάκτης της έκθεσης Τζάστον Τζινέτι, επικεφαλής αναλύσεων του International Displacement Monitoring Centre (IDMC).
Ο αριθμός των ανθρώπων που θα εκτοπιστεί εξαιτίας των πλημμυρών ποταμών ενδέχεται να παραμείνει στα 20 εκατομμύρια τον χρόνο, αν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, πρόσθεσε. Όμως βάσει των υπαρχόντων σχεδίων η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι τουλάχιστον 3 βαθμοί Κελσίου, εκτιμούν οι επιστήμονες. «Ο εκτοπισμός εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αποτελεί τεράστια πρόκληση παγκοσμίως», κατήγγειλε ο Τζινέτι.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ