Νέες προκλήσεις από τα τουρκικά γεωτρύπανα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 4 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν όταν μετέβησαν εκεί τα τουρκικά πλοία – γεωτρύπανα.
«Δεν διαπραγματευόμαστε τις δραστηριότητες που κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες ανοιχτά της Κύπρου.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Sabah, τόνισε ότι οι ισορροπίες άλλαξαν στην Ανατολική Μεσόγειο όταν έφτασαν εκεί τα τουρκικά γεωτρύπανα. Είπε επίσης ότι οι ισορροπίες αυτές θα αλλάξουν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων και του τουρκικού λαού σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο είναι «ξεκάθαρα και δίκαια». «Λέμε ότι πρέπει να διαμοιραστεί. Χωρίς διαμοιρασμό ή συμφωνία δεν είναι σωστό να συνεχιστούν οι μονομερείς δραστηριότητες» τόνισε.
Συμπλήρωσε, δε, πως «εκείνοι έλεγαν «θα έρθουν, θα κάνουν βόλτα και θα φύγουν». Οταν πήγαν τα γεωτρύπανα οι ισορροπίες άλλαξαν. Και το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο».
Τούρκος διπλωμάτης: Το Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις στα νότια της Κύπρου στις 7 Οκτωβρίου
Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε στο μεταξύ Τούρκος διπλωμάτης.
«Το Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεωτρήσεων στα ανοιχτά, στις 7 Οκτωβρίου 2019», έγραψε στο Twitter ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το marinetraffic.com, το Γιαβούζ βρισκόταν την Παρασκευή νότια – νοτιοδυτικά της Κύπρου. Το Γιαβούζ αναχώρησε την Τετάρτη από το Μερσίνα και, αρχικά, μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Φατίχ, δυτικά της Κύπρου.
Εν συνεχεία ξεκίνησε την πορεία του για το οικόπεδο 7. Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για γεωτρήσεις στο οικόπεδο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.
Με NAVTEX και εντάλματα σύλληψης απαντά η Κύπρος
Σε έκδοση NAVTEX προχώρησε στο μεταξύ η Κύπρος, απαντώντας στα τουρκικά σχέδια για νέες γεωτρήσεις, αυτή τη φορά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.
Η Κύπρος υπογράμμισε μέσα από τη NAVTEX ότι οι τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της χώρας και καλεί σε τερματισμό των ενεργειών αυτών. Προειδοποίησε, δε, ότι θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η κυπριακή προεδρία ανέφερε ότι «η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο».
ΥΠΕΞ: Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο
Για κινήσεις που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Κύπρου και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του νησιού έκανε από την πλευρά του λόγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, μετά την απόφαση της Αγκυρας να στείλει πλοία – γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Πηγή Sputniknews