21.7 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚοινωνικό μέρισμα: 40.000 πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τα 700 ευρώ;

Κοινωνικό μέρισμα: 40.000 πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν τα 700 ευρώ;

Τον κίνδυνο απώλειας του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ αντιμετωπίζουν περίπου 40.000 συμπολίτες μας, η πλειοψηφία των οποίων εκτιμάται ότι είναι Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Λακωνίας, Τάκης Αλεξανδράκης, καταγγέλλει στο Sputnik ότι χιλιάδες πολίτες αναμένεται να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019, λόγω μίας γραφειοκρατικού τύπου προϋπόθεσης, η οποία αφορά τους όρους χορήγησης του έκτακτου επιδόματος.
Πρόκειται για περίπου 40.000 άτομα, ο «φάκελος» των οποίων απορρίφθηκε σε πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε εμπρόθεσμη ένσταση επί της αρχικής απόφασης.
Οπως καταγγέλλει ο κ. Αλεξανδράκης, το όλον θέμα ανέκυψε από την προϋπόθεση ύπαρξης διαδοχικών φορολογικών δηλώσεων κατά τα τελευταία επτά έτη.
Ομως, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση τα τελευταία χρόνια, καθώς η νομοθεσία τους απαλλάσσει από την επίμαχη υποχρέωση, λόγω μηδενικού ή πολύ χαμηλού ετήσιου εισοδήματος.
Σε μία κίνηση αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, 40.000 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά ΑμΕΑ, έσπευσαν να καταθέσουν – έστω και εκπρόθεσμα – όσες φορολογικές δηλώσεις δεν είχαν υποβάλλει τα προηγούμενα επτά χρόνια.
Κι αυτό παρά την οικονομική επιβάρυνση που απορρέει από την εκπρόθεσμη υποβολή.
Ομως, η δικαίωση των συγκεκριμένων 40.000 ατόμων δεν ήρθε ούτε τώρα, καθώς προσέκρουσε σε ακόμη μία «κρυφή» λεπτομέρεια, η οποία ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το μέρισμα.
Πρόκειται για την προθεσμία ολοκλήρωσης της φορολογικής εκκαθάρισης, η οποία εξέπνευσε την 30η Νοεμβρίου του 2019.
«Το κριτήριο αυτό δεν το καλύπτει σχεδόν κανείς από τους ενιστάμενους», υποστηρίζει στο Sputnik ο κ. Αλεξανδράκης.
Μάλιστα, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές τόσο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) όσο και για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διαμηνύοντας ότι αμφότερες «νίπτουν τας χείρας τους».
«Το χειρότερο είναι πως η ΗΔΙΚΑ αρνείται να τοποθετηθεί, δηλώνοντας αναρμόδια ν’ αποφασίσει και παραπέμπει τους πολίτες να καταθέσουν το ερώτημα στην ΑΑΔΕ, που με τη σειρά της μεταφέρει την σχετική ευθύνη στην ΗΔΙΚΑ και πάει λέγοντας» σημείωσε με νόημα.
Κατά τον ίδιο, άλλωστε, ως μοναδική λύση προβάλλεται η πολιτική απόφαση για την άρση του εμποδίου του συγκεκριμένου κριτηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ενστάσεων υποβάλλονταν στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ έως τις 15 Ιανουαρίου του 2020 και αφορούσαν όσες αιτήσεις είχαν απορριφθεί κατά την πρώτη φάση διασταύρωσης των δηλωθέντων στοιχείων.
Ως δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 700 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, ορίζονται:
* Οι οικογένειες με άνω των τεσσάρων παιδιών και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
* Οι οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
* Οι οικογένειες με δύο γονείς άνεργους και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
* Οι οικογένειες με ΑμΕΑ χωρίς εισοδηματικό ή ηλικιακό (σ.σ. παιδιά).
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ανάμεσα στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος συγκαταλέγεται τόσο η υποχρέωση παρουσίασης φορολογικών δηλώσεων κατά τα επτά τελευταία χρόνια, όσο και η εκκαθάριση αυτών έως τις 30 Νοεμβρίου του 2019.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ