Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το παραεμπόριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 17 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Δεν υπάρχει άβατο στη μάχη κατά του παραεμπορίου δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα (σ.σ. Δευτέρα).
Ο υπουργός, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεων για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, αναφέρθηκε στην μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στον Ελαιώνα.


Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:
– 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων.
– 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης.
– 1.352 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής).
– 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών.
– 60 τεμάχια συσκευασίες καπνού.
Στους ελέγχους, επιβλήθηκαν πρόστιμα 11.200 ευρώ και συνελήφθησαν 15 άτομα.
Βέβαια, σε ερώτηση για το αν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα που επεβλήθησαν, ανέφερε ότι αυτό είναι γενικότερα ένα πρόβλημα του Ελληνικού Κράτους κατά πόσο εισπράττονται και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι έλεγχοι γίνονται σε όλο το εύρος της αγοράς, ακόμη και σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά για τον έλεγχο στα αγροτικά προϊόντα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι σύνθετο θέμα και ότι σχεδιάζεται να συσταθούν συνεργεία που θα ελέγχουν την προέλευση των προϊόντων αν είναι πράγματι ελληνικά ή εισαγόμενα.


Εντατικοποίηση ελέγχων
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, γνωστοποίησε ότι το διάσημα Αυγούστου 2019 – Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν 9.053 έλεγχοι, αυξημένοι κατά 197% σε σχέση με τους 3.052 του διαστήματος Αυγούστου 2018 – Φεβρουαρίου 2019.
Οι διαπιστωμένες παραβάσεις ανήλθαν στις 1.338 έναντι 542 (αύξηση 147%) το ύψος των προστίμων στα 842.700 ευρώ, έναντι 390.584 ευρώ (αύξηση 116%) ενώ τα κατασχεθέντα τεμάχια ανήλθαν στα 134.782 έναντι 17.912 (αύξηση 653%).


Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σχεδιάζεται αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για καλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα του συντονιστικού οργάνου και μεγαλύτερες κυρώσεις.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα και θα αυξηθούν.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης ανέφερε ότι το ύψος του παραεμπορίου – εκτός από καύσιμα, ποτά και τσιγάρα – ανέρχεται γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, ο κ. Σταμπολίδης υπογράμμισε ότι έχει αλλάξει ριζικά το μοντέλο εποπτείας και ελέγχου της αγοράς. Οπως είπε, φέτος επιχειρούν οι υπηρεσίες και πέρα από τα αστικά κέντρα και κυρίως στις πύλες εισόδου. Γι’ αυτό θα συσταθούν μεικτά κλιμάκια και στις κάθετες οδούς της Εγνατίας θα υπάρχουν μόνιμα σημεία ελέγχου. Ενα σημείο ελέγχου θα βρίσκεται κοντά στα σύνορα Νυμφαίου και ένα κοντά στη Δράμα, ενώ έντονη θα είναι η ελεγκτική παρουσία και στα λιμάνια. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι καταγγελίες εξετάζονται όπως έγινε ήδη σε ελέγχους για την ελληνοποίηση πατάτας.