Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Νέα σεμινάρια για Ενεργειακούς Διαχειριστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 7 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νέα σεμινάρια EUREM για Ενεργειακούς Διαχειριστές (EnergyManagers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, κάνοντας χρήση ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού με πανευρωπαϊκή επαγγελματική αναγνώριση με την υποστήριξη του έργου EUREMnext από το HORIZON 2020 και το Executive Agency for SMEs.
Με την πρωτοβουλία του αυτή το Επιμελητήριο πρωτοπορεί στην επιμόρφωση Ευρωπαίων Ενεργειακών Διαχειριστών, που ήδη στελεχώνουν ή θα στελεχώσουν επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στην αγορά ενέργειας, όπως η αύξηση των τιμών σε ηλεκτρισμό, Φ.Α. και Πετρέλαιο, η ενεργοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τα νέα δεδομένα για τις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (net-metering, energy storage, ενεργειακές κοινότητες, κτλ.), τη νέα τάση για ηλεκτροκίνηση, τις νέες τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τις απαιτήσεις του ν.4342/2015 για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με το σεμινάριο EUREM παρέχει τα εργαλεία που έχει ανάγκη ο Ενεργειακός Διαχειριστής (EnergyManager) ώστε να εντοπίσει ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους λειτουργίας. Σχεδόν το 50% των Energy Projects που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του σεμιναρίου, βρίσκουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις, αποσβένοντας το σχετικό κόστος συνήθως εντός δύο ετών ή σε πέντε και δέκα έτη ανάλογα με τη δρομολογούμενη επένδυση.
Οι Ενεργειακοί Διαχειριστές του EUREM ανακάλυψαν τρόπους σχετικά με τη χρήση απορριπτόμενης θερμότητας για τη θέρμανση των κτιρίων ή την παροχή τοπικών δικτύων θέρμανσης, αλλά και την αποτελεσματικότερη παροχή ψύξης. Η βελτιστοποίηση των συστημάτων πεπιεσμένου αέρα, ο φωτισμός LED, η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες εμπορικών κτιρίων και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου του EUREM.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.german-chamber.gr στην ενότητα εκπαίδευση και στο a.tavlaridou@ahk.com.gr ή στο τηλ. 2310 327733.
Απονομή βεβαιώσεων «Energy Scouts» στην Κρήτη

Τις εργασίες τους για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις που εργάζονται, παρουσίασαν επτά «Energy Scouts», σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του «ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης». Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στις εταιρίες Askofruit, Άρωση Μελετητική, Αρκαδικό Επιχειρείν, Ex Machina Engineering, AKEK, Koronekes, Ellinair και Kouvidis, ανέλυσαν το περιεχόμενο των εργασιών τους με θέμα τις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους, της χρήσης πόρων και του αποτυπώματος CO2, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του κλίματος.
Σημειώνεται ότι πριν την εκδήλωση είχε προηγηθεί 4ήμερο σεμινάριο σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση στο πλαίσιο του προγράμματος Young Energy Europe, της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI), το οποίο παρακολούθησαν 25 νέες και νέοι, εργαζόμενοι σε τοπικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, όπως υπηρεσίες, ξενοδοχεία, αγροτικά προϊόντα, εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, κατασκευές και βιομηχανία.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφέρθηκε στις δράσεις, που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και την «πράσινη» επιχειρηματικότητα, οι οποίες αποτελούν αναγκαιότητα στο σημερινό περιβάλλον μιας εταιρίας. Ο κ. Κελέμης συνεχάρη τους συμμετέχοντες «Energy Scouts», καθώς αποτελούν απόφοιτους ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση και την προστασία του κλίματος.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.dual.com.gr/young-energy-europe/ή να επικοινωνήσουν με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Email: young-energy-europe@ahk.com.grή στο τηλ. 210 6419036.

Δεκαεννέα νέα, ολοκληρωμένα Εnergy Projects ήταν το αποτέλεσμα του τελευταίου τμήματος EUREM που διοργάνωσε το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας (WKO). Τα Energy Projects, που προέκυψαν από τις μελέτες των Ενεργειακών Διαχειριστών προϋπολογίζεται ότι είχαν τη δυνατότητα σε εφαρμογή τους, να μειώσουν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας στις λειτουργίες και στις εγκαταστάσεις τους, κατά συνολικό ποσό 31 εκατομμυρίων κιλοβατωρών (=31 GWh). Ταυτόχρονα, οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 8.500 τόνους ετησίως.
«Οι εκπαιδευμένοι Ενεργειακοί Διαχειριστές χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία τους, για να εντοπίζουν γρήγορα τις ενεργοβόρες διαδικασίες της εταιρίας. Το EUREM «master class» βοηθά τις εταιρίες να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους και κάνοντας βιώσιμες τις μονάδες παραγωγής τους», δηλώνει ο Stephan Schwarzer, εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας του WKO, ο οποίος πραγματοποιεί το πρόγραμμα στην Αυστρία από το 2004.

Ο επόμενος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Energy Scouts» στο πλαίσιο του έργου Young Energy Europe θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 14 και 15 Οκτωβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ακαδημίας 7, Αθήνα, Αίθουσα Σεμιναρίων, 5ος όροφος. Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κόστος συμμετοχής.