«Εθνική ομοψυχία» κατά της Τουρκίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 10 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

«Λευκός Καπνός» από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Για αρραγές και ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Σε θετικό κλίμα εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με κεντρικό θέμα συζήτησης την «τουρκική προκλητικότητα» και την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τη χθεσινή (σ.σ. Δευτέρα) συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της ΕΕ.
«Διαπιστώσαμε εθνική σύμπνοια και ομόνοια, αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο στη φαρέτρα μας» δήλωσε, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Πρόσθεσε δε, ότι «αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», ενώ επανέλαβε ότι μπορούμε να επιλύσουμε «όλα τα προβλήματα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, γνωστοποίησε ότι «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα, με την οποία η Ελλάδα εκφράζει τις θέσεις της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης».
Τόνισε δε, ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να υπερασπίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Αγγελος Συρίγος, υποστήριξε ότι «υπήρξε κοινή αντίληψη για ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι «ήρθαμε ως πατριωτική δύναμη ευθύνης και συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να αποκτήσουμε αρραγές μέτωπο».
«Στόχος είναι να αποκρούσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας» έσπευσε να συμπληρώσει, ζητώντας από την κυβέρνηση «να βρει το νήμα της δικής μας ενεργής εξωτερικής πολιτικής».
Αξίωσε δε, να ενεργοποιηθούν οι υπάρχουσες κυρώσεις προς την Τουρκία, αλλά και να επεκταθούν, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Για αρραγές εθνικό μέτωπο μίλησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. «Προσπαθούμε να ανατρέψουμε και να αντιστρέψουμε τετελεσμένα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, υποστήριξε ότι «ακούσαμε τον υπουργό (σ.σ. Νίκο Δένδια), ανταλλάξαμε απόψεις και παρά τις επιμέρους διαφωνίες, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές».
Ξεκαθάρισε δε, ότι «οι διχοτομήσεις του παρελθόντος, δεν εκδηλώθηκαν ούτε στο Συμβούλιο, ούτε στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής».
Επανέλαβε τέλος, το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει απευθείας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή Sputniknews