Άνοδο 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 5 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: OIKONOMIA, ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ανοδο 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ στη χώρα το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ’ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ, μεταξύ γ’ τριμήνου και β’ τριμήνου 2019, καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.
Στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%, συνέβαλλε η μεταβολή στα εξής μεγέθη:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2018 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,5%).
* Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2%.
* Αύξηση 9,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 6,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 14,5%).
* Μείωση 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,6%).
Στην τριμηνιαία σύγκριση, καταγράφηκαν τα εξής:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,4%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 6,9%).
* Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5%.
* Αύξηση 4,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,7%).
* Αύξηση 0,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,1%).
Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο εφέτος, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών. Ετσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α’ τρίμηνο και 2,8% το β’ τρίμηνο του 2019. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της τάξης του 2% και αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, ενώ χαμηλότερα θέτουν τον πήχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ.
Τέλος, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,7% το γ’ τρίμηνο 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.
Ευρωζώνη: Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο
Συγκρατημένη ήταν η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, καθώς επηρεάσθηκε αρνητικά από το εμπόριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη φετινή μηνιαία μείωσή τους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Η ανακοίνωση της Eurostat επιβεβαίωσε την προσωρινή εκτίμησή της για αύξηση κατά 0,2% του ΑΕΠ των 19 χωρών του ευρώ στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,2%, όπως και στο δεύτερο τρίμηνο.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6%, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφουν μία συγκρατημένη αύξηση 1,4%.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις σκοτεινές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει απειλές και αβεβαιότητα λόγω του Brexit και των αυξανόμενων εμπορικών συγκρούσεων παγκοσμίως. Η Βρετανία επρόκειτο να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Οκτωβρίου, αλλά η προθεσμία μετατέθηκε για το τέλος του Ιανουαρίου. Στο μέτωπο του εμπορίου, οι ΗΠΑ περιέγραψαν τον Οκτώβριο την πρώτη φάση μίας συμφωνίας για το τέλος του εμπορικού πολέμου τους με την Κίνα, αλλά οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν για τις λεπτομέρειες.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανική, όπως και η τρίτη μεγαλύτερη, η ιταλική, αναπτύχθηκαν με ρυθμό μόλις 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή, ενισχύοντας την ανάπτυξη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνέβαλαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, η συμβολή του εμπορίου και των μεταβολών των αποθεμάτων ήταν αρνητική, στην περίπτωση του εμπορίου για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Η Eurostat ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο στο 0,1% από 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, υποχώρησε στο 0,9% από 1,2%, αντίστοιχα.