21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠοιές αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο Σ....

Ποιές αλλαγές και νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος

Νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, την περασμένη Δευτέρα από το ΤΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία αντίθεση της αγροτικής λειτουργίας και των δασικών χαρτών».
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει εύλογη, αλλά όχι μακρόσυρτη, παράταση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων. Αποδέχθηκε την πρόταση συνεργασίας και διαλόγου που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, όπως επίσης οι πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης και του ΠΣΔΑΤΜ, Μιχάλης Καλογιαννάκης, για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
«Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται η πολιτεία να εισάγει 4 μήνες παράταση σε κάτι που είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα 2 μήνες» είπε ο Σ. Φάμελλος, εξηγώντας ότι «σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που έχουν ανακύψει και ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δεν σκοπεύει να βάλει τους πολίτες να ασχοληθούν με τους δασικούς χάρτες μετά το καλοκαίρι ούτε να τους παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες».
Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην έκπτωση του τέλους αντίρρησης, που έφθασε από 60 έως 70%, στην κατηγορία ιδιοκτησιών 5 έως 10 στρεμμάτων, και αφορά στη μεγάλη πλειονότητα -έως 70% των υποβαλλόμενων ενστάσεων- ξεκαθαρίζοντας ότι «το τέλος αντίρρησης δεν αφορά το δημόσιο προϋπολογισμό, καθώς απευθύνεται μόνο για να καλύψει το κόστος των επιτροπών αντιρρήσεων».

Οι νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις

– Στο ύψος του τέλους αντίρρησης, για το οποίο έγινε ήδη μία πάρα πολύ μεγάλη έκπτωση, της τάξης 60 έως 70%  στην κατηγορία ιδιοκτησιών 5 έως 10 στρεμμάτων, που όπως δείχνουν και τα στοιχεία φορά στην μεγάλη πλειοψηφία έως 70% των υποβαλλόμενων ενστάσεων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ πρόσθεσε ότι «το τέλος αντίρρησης δεν αφορά το δημόσιο προϋπολογισμό, δεν αφορά δηλαδή οποιοδήποτε δημοσιονομικό εργαλείο, απευθύνεται και μόνο να καλύψει το κόστος των επιτροπών αντιρρήσεων και επί αυτού ετοιμάζουμε ήδη την ανακοίνωση και τη θεσμοθέτηση της αμοιβής των νομικών που θα συμμετέχουν στις επιτροπές για να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές ήδη από την άλλη εβδομάδα».
– Στην εκκρεμότητα με τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις. Ο κ. Φάμελλος αφού επισήμανε προηγουμένως ότι «είναι απογοητευτική η ανταπόκριση των ΟΤΑ να συνεργαστούν με την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τις Δασικές Υπηρεσίες για να μπορέσει να αποτυπωθεί αυτό που ο νόμος προβλέπει, δηλαδή να αποτυπωθούν επί των δασικών χαρτών τα όρια των οικισμών και οι οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να θωρακιστούν οι ιδιοκτησίες των πολιτών», σχολίασε την στάση της διοίκησης της ΚΕΔΕ, που ζήτησε αναστολή των αναρτήσεων δασικών χαρτών και συμπλήρωσε ότι «μόνο το 40% των δήμων είχε εισάγει την περασμένη εβδομάδα τα σχετικά στοιχεία στο ψηφιακό υπόβαθρο». Ο ίδιος είπε: «Εμείς θα συνεχίσουμε με τη συζήτηση με τους ΟΤΑ. Θα το καταφέρουμε στο τέλος και εσείς ως Επιμελητήρια πείτε ότι πρέπει να το κάνουνε. Θα το κάνουν. Δεν γίνεται αλλιώς».
– Στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, που έχουν περιληφθεί συλλήβδην σε περιγράμματα αναδασωτέων εκτάσεων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ  αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε μεγάλες εκτάσεις που κάηκαν το 2007 λέγοντας ότι: «Πράγματι υπήρξαν τα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, περιγράμματα όμως τα οποία λεκτικά αναφέρονταν στην εξαίρεση των άλλων χρήσεων, ιδιαίτερα των αγροτικών, όμως ποτέ δεν πρόλαβαν τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών να άρουν την αναδάσωση από τις περιοχές που είχαν άλλη πριν την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά χρήση και έπρεπε έτσι και αλλιώς να υπάρχει άρση αναδάσωσης». «Εκδόθηκε εγκύκλιος που προβλέπει την άρση της αναδάσωσης σε αυτές τις αγροτικές εκτάσεις» είπε ο Σ. Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι «θα χρειαστεί και η νομοθετική κάλυψη της εγκυκλίου, πράγμα , που είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα».
– Για τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ή τη μη εισαγωγή των πράξεων της Διοίκησης  ο Αν Υπουργός ΠΕΝ, είπε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει πράξη η εκκρεμεί πράξη της διοίκησης, των δασικών υπηρεσιών δεν υπάρχουν τέλη, είναι ατελώς η οποιαδήποτε αντίρρηση για τους πολίτες», συμπληρώνοντας ότι «και για αυτό εκτός από την ατέλεια που ήδη έχουμε υπογράψει ως υπουργική απόφαση υπάρχει και προετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να εκδοθεί και μια υπουργική απόφαση για τα πρόδηλα λάθη, για τα εμφανή λάθη, όπου πράξεις της διοίκησης δεν περιλαμβάνονται μέσα στους χάρτες και αυτό προφανώς δεν μπορεί να βαρύνει τους πολίτες». Οι πολίτες πρόσθεσε ο ίδιος «πρέπει ούτε να πληρώσουν, ούτε να ταλαιπωρηθούν για μια αντίρρηση που είναι απλά η υστέρηση των υπηρεσιών, η καθυστέρηση των υπηρεσιών».
Συνεχίζοντας  ο κ Φάμελλος είπε ότι: «υπάρχει ανάγκη να ενισχύσουμε τα σημεία στήριξης και τις υπηρεσίες με στελέχη της δασικής πολιτικής και της τεχνικής επιστήμης», προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Ο ίδιος πρόσθεσε:
– «Στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο σύστημα επιδοτήσεων, θα πρέπει να αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος. Ηταν λάθος του προηγούμενου νόμου».
– «Η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα του ΟΣΔΕ, με το σύστημα των επιδοτήσεων και αυτή να αναστέλλει τη κύρωση για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή να λειτουργεί ως αντίρρηση κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να κάνουμε διπλές πράξεις. Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε. Ετσι και αλλιώς πρέπει να τελειώσει η αίτηση εκχώρησης χρήσης. Μπορεί να γίνει και εκχώρηση χρήσης και εξαγορά και ας επιλέξει ο πολίτης τι θέλει. Δεν θα του πούμε εμείς. Ανάλογα και με τη χρονολογία βέβαια, γιατί αυτό συνδέεται με το Σύνταγμα. Μετά το ’75 δεν μπορεί να γίνει αίτηση εκχώρησης. Μπορεί να γίνει μόνο χρήσης, όχι εξαγοράς».
– Για το κόστος εξαγοράς, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ είπε ότι: «σαφέστατα και έχουμε ήδη πει, ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων στις 100 δόσεις, γιατί είπαμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση αντιπαλότητας με την αγροτική χρήση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ