20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΣυνταξιοδοτήθηκε ο Πολ Τόμσεν: Ύμνοι του ΔΝΤ για τον «Mr Λιτότητα»

Συνταξιοδοτήθηκε ο Πολ Τόμσεν: Ύμνοι του ΔΝΤ για τον «Mr Λιτότητα»

Ο Πολ Τόμσεν αποτελεί παρελθόν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανακοίνωσε τη συνταξιοδότηση του Δανού οικονομολόγου.
Τη συνταξιοδότηση του Πολ Τόμσεν, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός στην Ελλάδα λόγω των διαδοχικών μνημονίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ο Δανός οικονομολόγος, ο οποίος διακρινόταν για το αυστηρό του ύφος αλλά και την επιμονή στις περικοπές συντάξεων, μισθών και κάθε είδους δαπανών, ήρθε στην Αθήνα – για πρώτη φορά – τον Μάιο του 2010.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφύγει στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, στον οποίο συμμετείχαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πολύ γρήγορα «κατάφερε» να καταστεί ευρέως αντιπαθής, λόγω των διαρκών πιέσεων για αλλαγές σε φορολογία, ασφαλιστικό, εργασιακά και δημόσιο, αλλά και της επίμονης άρνησης για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Δεν ήταν άλλωστε και λίγες οι μαρτυρίες αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πιέσεις υπέρ το δέον».
Η παρουσία του στην Ελλάδα «επιβραβεύτηκε» το 2014, όταν προήχθη σε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία του Πολ Τόμσον στο Ταμείο υπερέβη τα 37 χρόνια, με τον Δανό οικονομολόγο να έχει διατελέσει – μεταξύ άλλων – χρέη αντιπροσώπου του ΔΝΤ και στη Ρωσία.
«Ο Πολ έχει διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή των αναγκαίων νομισματικών συμβουλών σε αρκετές χώρες» δήλωσε η Γκεοργκίεβα, αποχαιρετώντας το έμπειρο στέλεχος.
Η ίδια πάντως, παραδέχθηκε ότι «επρόκειτο για έναν σκληρό και επίμονο διαπραγματευτή», ο οποίος είχε κατά νου «τη μακροπρόθεσμη ευημερία των λαών».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ