12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔΝΤ: Αλλη μια αναθεώρηση προς τα κάτω για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: Αλλη μια αναθεώρηση προς τα κάτω για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία διαρκώς αναθεωρούνται προς τα κάτω. Σειρά σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020. Ως αιτίες αναφέρει την μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση στην Ινδία και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία είναι μια ακόμα ένδειξη ότι το εμπόριο και η μεταποιητική δραστηριότητα ίσως σύντομα φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% το 2020, συγκριτικά με 2,9% το 2019, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία. Οι εκτιμήσεις και για τις δύο χρονιές μειώθηκαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.
Η ανάπτυξη θα βελτιωθεί κάπως στο 3,4% το 2021 αλλά και αυτή η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσης ότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Χιλή, λόγω της κοινωνικής αναταραχής, και στο Μεξικό, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενίσχυσε το κλίμα στην αγορά, εν μέσω «επιφυλακτικών» ενδείξεων ότι το εμπόριο και η μεταποίηση έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους.
«Αυτές οι αρχικές ενδείξεις σταθεροποίησης μπορεί να επιμείνουν και εντέλει να ενισχύσουν το δεσμό μεταξύ των ακόμα ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών και των βελτιωμένων δαπανών των επιχειρήσεων», ανέφερε το ΔΝΤ. Το Ταμείο ανέφερε την αβεβαιότητα για τους δασμούς και τις αρνητικές τους επιπτώσεις στις επενδύσεις των επιχειρήσεων ως τον μεγαλύτερο παράγοντα για τον περιορισμό της ανάπτυξης.
«Ωστόσο, μέχρι στιγμής διαφαίνονται λίγες ενδείξεις για σημεία καμπής στα παγκόσμια μακροοικονομικά στοιχεία», πρόσθεσε το Ταμείο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μειώσεις αυτές αντανακλούν την επαναξιολόγηση του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές μιας σειράς μεγάλων αναδυόμενων αγορών, κυρίως της Ινδίας, όπου η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ