24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔυσαρέσκεια από Αθήνα - Απολογητικό το Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη...

Δυσαρέσκεια από Αθήνα – Απολογητικό το Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πιθανότατα δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Δεν ήταν ποτέ θέμα», η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για την Λιβύη διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Ξεκαθαρίζει, δε ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της αντιπαράθεσης στην Λιβύη.
Μάλιστα, όπως είπε, η διαμάχη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».
«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω – οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Γιατί βρέθηκε εκτός Διάσκεψης η Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος απάντησε και σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη.
Οπως είπε, η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.
«Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, ως μη δική του αρμοδιότητα, την επίσκεψη του Στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ενώ διέψευσε και δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, που διερωτάται αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε πίεση στην Καγκελάριο προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην Διάσκεψη.
«Η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».
Εξηγώντας ακόμη γιατί προσεκλήθη η Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για την Λιβύη στην Αφρικανική Ενωση.
Η αντιπαράθεση στη Λιβύη κύριος στόχος της συνάντησης
Ο εκπρόσωπος, κληθείς να απαντήσει για το αν η Καγκελάριος θα εκφράσει τη θέση της ΕΕ σχετικά με τη «συμφωνία» της Τουρκίας και Λιβύης, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σας είπα για το αντικείμενο της Διάσκεψης ό,τι μπορούσα σήμερα να σας πω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω είναι να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Διάσκεψης».
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ, Ράινερ Μπρόιλ, παράλληλα διευκρίνισε ότι στην Διάσκεψη θα εκπροσωπηθεί και η ΕΕ.
Αναφερόμενος στους στόχους της συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του για την Λιβύη.
«Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει, διότι η κατάσταση στην Λιβύη είναι αυτή που είναι. Διότι η κρατική οντότητα είναι τόσο αδύναμη, διότι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η διένεξη στην Λιβύη να επεκταθεί σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων». Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο να το εμποδίσουμε και ένα είναι σαφές: ότι τα προβλήματα της Λιβύης δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και μία Διάσκεψη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτή η Διάσκεψη σίγουρα δεν μπορεί να δώσει μια λύση, αλλά μπορεί πιθανώς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δυσαρέσκεια από την Αθήνα προς το Βερολίνο


Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με αφορμή τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, ενώ επισήμανε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη.
Ακόμη, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας λόγο για αποσταθεροποιητικές τουρκικές ενέργειες.
Το περί πιέσεων Ερντογάν δημοσίευμα που «άναψε φωτιές»
Αίσθηση φαίνεται πως προκάλεσε η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη και στη Γερμανία με δημοσίευμα της «Bild», να διερωτάται αν η Καγκελάριος Μέρκελ έκανε το… χατίρι στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να άσκησε πιέσεις για τον αποκλεισμό της Αθήνας από τη διαδικασία.
«Υπάρχει εκνευρισμός για τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. Και το ερώτημα είναι το εξής: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όρισε στην οικοδέσποινα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τη λίστα των προσκεκλημένων;».
Το παραπάνω δημοσίευμα διέψευσε επανειλημμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κατάλογος των προσκεκλημένων καταρτίστηκε από τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Εθνη.
Ποιες χώρες θα βρεθούν στη Διάσκεψη
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα λάβει χώρα την Κυριακή, έχουν προσκληθεί – μεταξύ άλλων – οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης, δηλαδή ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.
Επίσης, έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αφρικανική Ενωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ