12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIA«Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και...

«Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία»

Με σημαντική παρουσία μελών της κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρίσιμα σημεία που αναδείχθηκαν, ολοκληρώθηκε η 3η Διεθνής Διεπιστημονική Ημερίδα «Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, στους χαιρετισμούς τους τόνισαν τη σημαντικό βήμα εμπρός που συνιστά η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της αγοράς – κάτι στο οποίο συμφώνησε το σύνολο των ομιλητών. Παράλληλα όμως, οι εκπρόσωποι της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς επεσήμαναν με έμφαση ότι απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες βελτιώσεις, προκειμένου να στηριχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να ενισχυθούν τα οφέλη προς την κοινωνία – κάτι το έγινε κατανοητό στο επίπεδο τόσο της Εκτελεστικής όσο και της Νομοθετικής Εξουσίας, σύμφωνα και με τις σχετικές τοποθετήσεις Βουλευτών που παρέστησαν, όπως οι Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ), Γιάννης Παππάς (ΝΔ), Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (ΝΔ).
Ειδικότερα, ξένοι ομιλητές, εκπρόσωποι διεθνών ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για κομβικά σημεία του νέου πλαισίου, όπως το υψηλότατο κόστος των αδειών και η υπέρμετρη φορολογία, που ανέρχονται σε ύψος-ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα και αποτελούν αντικίνητρο για επενδύσεις. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς επεσήμαναν επί πλέον την επείγουσα ανάγκη για θεσμοθέτηση της καταβολής του τιμήματος της άδειας σε δόσεις καθώς και τη βελτίωση του μεταβατικού πλαισίου, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ομαλή λειτουργία πολλών εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Winmasters, Θωμάς Τζόκας, «…η μείωση του τιμήματος των αδειών και η καταβολή του σε δόσεις θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες εταιρείες να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας, αυξάνοντας τις καλές θέσεις εργασίας και μεταφέροντας σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας και την παγίωση κανόνων ισοτιμίας και ισονομίας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς αγοράς, μακριά από ολιγοπωλιακές καταστάσεις που, σε τελική ανάλυση, ευνοούν την ανάπτυξη του παράνομου τζόγου.»
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Dominik Beier, CEO της εταιρείας Interwetten, o οποίος συνέδεσε ευθέως τις βελτιώσεις του πλαισίου με την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ως προορισμού σοβαρών επενδύσεων για τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, η όποια επένδυση στην Ελλάδα στερείται σκοπιμότητας.
Όσον αφορά ειδικά στο θέμα της φορολογίας, οι εκπρόσωποι της αγοράς τόνισαν ότι ένα εναλλακτικό πλαίσιο το οποίο θα προέβλεπε την επιστροφή, μέσω χορηγιών στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ενός συγκεκριμένου ποσοστού των συνολικών τους εσόδων, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Πολιτείας, θα αποδεικνυόταν πολύ πιο ουσιαστικό και επωφελές όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά κυρίως για την ίδια την ελληνική κοινωνία, που θα αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να ενισχύσει τομείς και δραστηριότητες που σήμερα υποφέρουν από την παντελή έλλειψη πόρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση υπερθεμάτισαν εκπρόσωποι από τον αθλητικό χώρο, όπως ο νομικός σύμβουλος της Supeleague, Iωάννης Οικονομάκης, ο σύμβουλος επικοινωνίας του ΕΣΑΚΕ, Νίκος Καραχάλιος αλλά και ο διευθυντής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού -και πρώην Δήμαρχος Πειραιά- Παναγιώτης Φασούλας. Όλοι τους επεσήμαναν ότι η δυνατότητα να επιστρέψει στην κοινωνία και να αξιοποιηθεί ένα ποσοστό των εσόδων του στοιχήματος, με τρόπο θεσμικά ρυθμισμένο, διαφανή και οργανωμένο, θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση του του ερασιτεχνικού μέχρι την κορυφή του επαγγελματικού αθλητισμού.
Τέλος, σε όλες τις ενότητες της ημερίδας, τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας συνεισέφεραν με σημαντικές εισηγήσεις σε σχέση με τις τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον χώρο του Αθλητικού Στοιχηματισμού.
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στον ιντερνετικό στοιχηματισμό και τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει στην χώρα, στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο Αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο, όσο και στην ασφαλή συμμετοχή των παικτών. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη αξία και θα τον βρούμε μπροστά μας ως χώρα τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ακαθάριστα έσοδα ήταν 5.5 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος όλων των επίγειων παιγνίων διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πως εξελίσσεται η αγορά του ιντερνετικού στοιχηματισμού. Είναι προφανές ότι η αναλογία θα γέρνει προς το ίντερνετ» τόνισε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή Κυβέρνηση δρώντας με ταχύτητα και αποφασιστικά μέσα στους πρώτους τρεις μήνες αποφάσισε νόμο για τον ιντερνετικό στοιχηματισμό. Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας, εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, αυξάνονται τα έσοδα μέσω αδειοδοτήσεων και φορολογίας, ενισχύεται η προστασία των παικτών από τα παράνομα δίκτυα στα ελεγχόμενα δίκτυα».
Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε για να παρθούν οι αποφάσεις: «Πήραμε παραδείγματα από τη Δανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κύπρο. Προβλέπονται, αποκλειστικά, δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, μία για το “διαδικτυακό στοίχημα” και μία για τα “λοιπά διαδικτυακά παίγνια”, όπως το καζίνο. Στα 3.000.000 ευρώ ορίζεται το αντίτιμο για την άδεια διαδικτυακούυ στοιχήματος, στα 2.000.000 ευρώ για τα λοιπά παίγνια. Η διάρκεια είναι για 7 έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα έπειτα από την καταβολή ισόποσου τιμήματος. Παράλληλα θα πρέπει να ενδυναμώσουν το ρόλο της ΕΕΠ και το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και εποπτείας. Ετσι, επιτυγχάνεται ο έλεγχος».
O υφυπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων. «Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού» δήλωση ο υφυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσε τα οφέλη από την εθνική πλατφόρμα, που θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.
«Ο νόμος που ψηφίσαμε συμβάλλει καθοριστικά στην άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Η χειραγώγηση αφαιρεί αξιοπιστία, σπιλώνει αθλήματα και ομάδες και είναι αντίθετη με το ευ αγωνίζεσθαι που ο καθαρός αθλητισμός πρεσβεύει. Βέβαια ενισχύει τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινα το 2017 από το ΑΠΘ, οι ίδιοι οι αθλητές σε ποσοστό 35% πιστεύουν ότι αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι. Αυτό συνέβαινε 2-5 φορές την χρονιά. Μάλιστα το 80% πίστευε ότι είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα, κάποια στιγμή στην καριέρα του εν αγνοία του» τόνισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση:
«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε στόχο την προστασία του υγιούς αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε και στην κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Κάτι που πολλές χώρες καθυστερούν. Μία σύμβαση που είχε παραγκωνιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείγμα της πραγματικά φανερής αδιαφορίας που επέδειξε γενικότερα στα προβλήματα που έπλητταν τον ελληνικό αθλητισμό».
Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου: «Η επόμενη ενέργειά μας είναι η σύσταση της εθνικής πλατφόρμας, μέσω της Ελληνικής Βουλής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της σύμβασης. Η πλατφόρμα θα έχει διπλό ρόλο. Αυτόν της πρόληψης κι αυτόν της καταστολής. Επιπλέον η εθνική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη αρχές Ιουνίου. Σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα. Μέσα από την ορθή εφαρμογή της πλατφόρμας θα προκύψει και η ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από αυτό το φαινόμενο, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ