12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜιχαήλ Μισούστιν: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας

Μιχαήλ Μισούστιν: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας

Ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας Μιχαήλ Μισούστιν ήταν η απροσδόκητη επιλογή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την θέση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πρόκειται για έναν ελάχιστα γνωστό τεχνοκράτη, όπως επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος από το 2010 ηγείται της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας και από την αρχή της καριέρας του έχει εργαστεί στην κυβέρνηση με αντικείμενο την είσπραξη των φόρων.
Ο 53χρονος Μισούστιν έχει αποσπάσει επαίνους για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής διαδικασίας και περισσότερο για τον διπλασιασμό των εσόδων από τους φόρους την τελευταία δεκαετία με σχεδόν 298 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου χρόνου.
Η πλειονότητα των εσόδων αυτών προέρχεται από φόρους του τεράστιου ενεργειακού τομέα, αλλά ένα αυξανόμενο μερίδιό τους προέρχεται πλέον και από άλλες μορφές φορολόγησης έπειτα από μια προσπάθεια για αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.
Παρά τις επιτυχίες αυτές όμως,λ το όνομά του δεν είχε εμφανιστεί σε κάποιο κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία.
“Ο Μισούστιν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, ούτε είναι δημοφιλής στο εκλογικό σώμα και δεν ανήκει στο στενό κύκλο του Πούτιν”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τατιάνα Στανόβαγια, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Carnegie της Μόσχας.
Η ίδια εκτιμά ότι ο Μισούστιν δεν είναι πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν όταν λήξει η θητεία του Πούτιν το 2024.
Η Ρωσία είχε και στο παρελθόν τεχνοκράτες πρωθυπουργούς, ακόμη από την εποχή που ο Πούτιν προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία του μετά το 2000.
“Ο Μισούστιν μοιάζει πολύ με τους τεχνοκράτες πρωθυπουργούς…στις αρχές του 2000”, σχολίασε η Στανόβαγια.
Όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, ο Μισούστιν είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου και είναι μέλος του συμβουλίου της ομάδας χόκεϊ επί πάγου CSKA Μόσχας και του διοικητικού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου.
Σπούδασε μηχανικός, αλλά το 1998 εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία και επί μια πενταετία διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογία. Αποφοίτησε το 1989 από τη σχολή που σήμερα φέρει την ονομασία Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας STANKIN και, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, έχει διδακτορικό στα Οικονομικά.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ