15.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤο χαβά τους οι Τούρκοι

Το χαβά τους οι Τούρκοι

«Οπως γνωρίζετε, το 2011 συνήφθη συμφωνία με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (sic) για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ετσι, το έγγραφο που υπογράφηκε με τη Λιβύη αποτελεί τη δεύτερη διμερή συμφωνία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πλευρά της Λιβύης και εμείς καθορίσαμε τα σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με μια συνοριακή γραμμή 18,6 μιλίων. Περνάει 45 μίλια μακριά από την Κρήτη», δήλωσε με περίσσιο θράσος ο διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για τη Διμερή Πολιτική, την Πλοήγηση, την Αεροπορία και τα Σύνορα, κ. Ερτσιγιές.
Νωρίτερα την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα ψηφιστεί σήμερα στην τουρκική Βουλή.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αντίγραφο του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, το κείμενο μελετάται.
Το κείμενο φαίνεται ότι αντίκεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μεταφράζεται και μελετάται όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Λιβύη και έχει δώσει τελεσίγραφο που λήγει σήμερα σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στη χώρα τον πρέσβη.
Τούρκικο θράσος: Τα όρια είναι 45 μίλια μακριά από την Κρήτη
Στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ ενημέρωσαν τη Βουλή της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Βουλή, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι τα όρια που καθορίστηκαν περνούν 45 μίλια μακριά από την Κρήτη.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, απαντώντας στις ερωτήσεις μελών του τουρκικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, υπογράμμισε το «στρατηγικής σημασίας βάρος» του εγγράφου.
Σύμφωνα με τον Κιράν, η συμφωνία «συμμορφώνεται πλήρως με το Δίκαιο για τη Θάλασσα του ΟΗΕ και τις διεθνείς νομικές πράξεις».
«Από τεχνική, πολιτική, οικονομική άποψη, αυτή η συμφωνία θα έχει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο ίδιος.


Τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία αποκάλυψε ο διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για τη Διμερή Πολιτική, την Πλοήγηση, την Αεροπορία και τα Σύνορα, κ. Ερτσιγιές.
«Η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε επίσης την πλήρη συμμόρφωση της συμφωνίας με τα διεθνή νομικά πρότυπα. «Στο ζήτημα του προσδιορισμού των συνόρων, πρώτα απ’ όλα, παράμετροι όπως η γεωγραφική και στρατηγική θέση των νησιών, λαμβάνεται υπόψη το μήκος της ακτογραμμής τους. Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα φυσικά της δικαιώματα, έχει συνάψει συμφωνία με τη Λιβύη. Απ’ αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε την έγκριση του εγγράφου από τα κοινοβούλια των χωρών μας και να το επισημάνουμε το συντομότερο δυνατό στον ΟΗΕ», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική από την άποψη της προστασίας των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων της Λιβύης στην περιοχή».
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι αυτή η συμφωνία περιέχει αποκλειστικά «μια γενική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και δυνάμεων».
«Ο καθένας ρωτά αν περιλαμβάνει τη στρατιωτική πτυχή. Οχι, αυτό δεν συμβαίνει. Η συμφωνία ρυθμίζει και ορίζει τις ζώνες των θαλάσσιων συνόρων και τις εξουσίες της Τουρκίας και της Λιβύης στην περιοχή», υπογράμμισε.
Το ιστορικό
Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας. Τη συμφωνία από πλευράς Λιβύης υπογράφει η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.
Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, το μνημόνιο θα τεθεί προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη από την πρώτη στιγμή, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν επίσης Κύπρος και Αίγυπτος.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης».
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ