18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝέες γεωτρήσεις της Τουρκίας παρά τις κυρώσεις της ΕΕ

Νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας παρά τις κυρώσεις της ΕΕ

Κύπρος: Να σταματήσει η Αγκυρα όλες τις παράνομες ενέργειες

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ) ξεκίνησε εργασίες στα ανοιχτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
«Το πλοίο-γεωτρύπανο Fatih ξεκίνησε τη νέα δραστηριότητά του στα νότια της Καρπασίας την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στην υφαλοκρηπίδα», ανέφερε ο Οκτάι, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε τονίσει ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, σημειώνοντας επίσης ότι και ο «Πορθητής» ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση.
Ο «Πορθητής» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σελεύκειας, το απόγευμα της Τετάρτης. Την Πέμπτη, το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο βρισκόταν νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας. Η θέση του φαίνεται να έχει παραμένει σταθερή μέχρι το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το στίγμα που μεταδίδει το marrinetraffic.com.
Κυρώσεις της ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε ένα πλαίσιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για άτομα και οντότητες.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ήδη παραχωρήσει δικαιώματα για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες, αλλά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι διατηρεί δικαιώματα για αντίστοιχες εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Αντίδραση της Κύπρου για τις τουρκικές γεωτρήσεις
Τις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Κύπρος, καλώντας την Αγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες.
«Η ανακοινωθείσα γεώτρηση εντός της ανατολικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη χωρική θάλασσα, στα 12,4 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Καρπασίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο», σημειώνει η κυπριακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει επίσης παράνομες τις αναγγελθείσες σεισμικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) σε περιοχή στη δυτική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καταγγέλλοντας παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ στέκεται και στη χρονική στιγμή των τουρκικών ανακοινώσεων.
«Το γεγονός ότι οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί πράξη ακραίας και προκλητικής περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» σημειώνει η Λευκωσία.
Η Κύπρος υπογραμμίζει ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας πως η γεώτρηση διεξάγεται μετά από «αδειοδότηση» από τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» προς την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ), δεν έχουν νομική βάση. Προσθέτει, δε, πως «οποιεσδήποτε γεωτρητικές δραστηριότητες διεξάγονται εκ μέρους ή προς όφελος του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομο και ανυπόστατο είναι και το ίδιο το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η κυπριακή προεδρία χαρακτηρίζει υποκριτικό «η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι δήθεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικεί προς όφελός της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού». Σύμφωνα με τη Λευκωσία, η διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων θα είναι καλύτερη μέσα από τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ