Αντιμέτωπος με νέα ανταρσία ο Μπόρις Τζόνσον

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με νέα ανταρσία στους κόλπους της κυβέρνησής του και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών, καθώς εντείνεται ολοένα περισσότερο η ανησυχία διότι η χώρα οδεύει σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με μια ομάδα τουλάχιστον πέντε υπουργών να θεωρείται πως θα παραιτηθεί ομαδικά, γράφει η εφημερίδα The Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί.
Η υπουργός Πολιτισμού, Νίκι Μόργκαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζούλιαν Σμιθ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ και ο Γενικός Εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, εκτιμάται πως σκοπεύουν να παραιτηθούν, κατά τις πληροφορίες των Τάιμς. Στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στην εφημερίδα ότι «πολύ μεγάλος αριθμός» μελών του κοινοβουλίου που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις επίσης θα παραιτηθεί εάν η χώρα φανεί πως οδεύει στο λεγόμενο no-deal Brexit. «Η κυβέρνηση ορίζει τη στρατηγική, όχι αξιωματούχοι που δεν έχουν εκλεγεί. Εάν αυτό που βλέπουμε αποτελεί προσπάθεια να γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτύχει», τόνισε άλλος υπουργός -που επίσης δεν κατονομάζεται- στην εφημερίδα αναφερόμενος στον κορυφαίο σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ντόμινικ Κάμινγκς.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει βρεθεί ενώπιον έντονων αντιδράσεων, υπό τον φόβο ενός «σκληρού» Brexit, με τη βρετανική βουλή να έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο, προκειμένου να αποτρέψει ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο, το οποίο και αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η αβεβαιότητα εντείνεται, καθώς πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στο Reuters ότι ο Τζόνσον είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, την οποία και κατηγόρησε για απαράδεκτες απαιτήσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε, από την πλευρά του, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι παίζει το «παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών», θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας του.