18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕρντογάν: Φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο

Ερντογάν: Φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραβρέθηκε σε τελετή αποφοίτησης του τουρκικού εθνικού πανεπιστημίου Αμυνας και φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει περιοχή έως και την Κρήτη.
Ο χάρτης ενσωματώνει ύδατα γύρω από νησιά του Αιγαίου μέχρι και ανατολικά της Κρήτης.
Μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης και σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «η δύναμη των Τούρκων στρατιωτών δίνει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς».
Είπε επιπλέον ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιταχθεί σε κάθε είδους επιθέσεις εναντίον της χώρας και επεσήμανε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές από ποτέ.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Αγκυρα δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και τις συμμαχίες της, ενώ για τη Συρία υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει υπομονή και χρόνο σε ό,τι αφορά τη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Για το ζήτημα των S-400, σημείωσε ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot. «Ωστόσο, αν η πώληση των Patriot μετατρέπεται σε εργαλείο πίεσης και επιχειρείται η αποδυνάμωση με αυτόν τον τρόπο των αναγκών ασφαλείας μας, τότε δεν θα διστάσουμε να προτιμήσουμε άλλα συστήματα», συμπλήρωσε.
Τον Αύγουστο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε παρουσιάσει σε συνέδριο στην Αγκυρα χάρτη που εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, αλλά και πολύ κοντά στην Κρήτη.
Δένδιας: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στον κατήφορο»
Για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την Τουρκία, λίγο αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία της περιοχής» και πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον «κατήφορο» της Τουρκίας.
«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Κληθείς να σχολιάσει τον χάρτη μπροστά από τον οποίο φωτογραφήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτές οι κινήσεις γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.
«Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα. Απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη», σημείωσε.
Σχολίασε ακόμα πως η Αγκυρα με τη συμπεριφορά της απομονώνεται και πως η Αθήνα δεν σκοπεύει να την ακολουθήσει σε μια «βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού».
Αναφορικά με το ζήτημα της Κύπρου και την Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και τόνισε πως η Αγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος – μέλος της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου. Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί για να μην χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα», δήλωσε.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προσφυγικού και στην κίνηση στην οποία προχώρησε το υπουργείο του την περασμένη Παρασκευή, καλώντας τον Τούρκο Πρέσβη.
«Είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Το ίδιο το γεγονός ότι γυρίσαμε στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει με τον πιο καθαρό διάβημα προς την τουρκική πλευρά για να καταλάβει ότι αυτά τα περνάμε σαν μια απλή ημέρα», υπογράμμισε.
Μάλιστα, απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να εκτιμήσει την κατάσταση στο προσφυγικό.
«O ΣΥΡΙΖΑ τι παρέλαβε το 2014; Παρέλαβε ένα μεταναστευτικό που λειτουργούσε κανονικά σαν θέμα τότε, είχε παραλάβει κέντρα πρώτης υποδοχής σε πολύ καλή κατάσταση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κατηγορήσει; Νομίζω ότι είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια κατάσταση που παραλάβαμε».
Τέλος, απάντησε για το αν θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενώ έθεσε ως απαραίτητη βάση κάθε συζήτησης με την Τουρκία, αυτή της γειτνίασης λέγοντας πως πρέπει να «συζητήσουμε σαν γείτονες».
Πηγή Sputniknews

Σχετικά με την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορά μας, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η παρουσία του έχει την έννοια της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και στην προσπάθεια ανθρωπιστικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση». Επισήμανε δε ότι «και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι κομμάτι του συνολικού μηχανισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συμμετέχει σε αυτή τη συνολική και συλλογική προσπάθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ