24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠρίγκιπες; Μόνο στα παραμύθια...

Πρίγκιπες; Μόνο στα παραμύθια…

Στη Γερμανία οι τίτλοι ευγένειας έχουν καταργηθεί από το 1919. Αλλά υπάρχουν ως συνθετικό ονομάτων. Πάντως οι γάμοι με «ευγενείς» ή μεταξύ «ευγενών» είναι της μόδας και προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας. Τίτλοι και ονόματα άκρως εύηχα: Πρίγκιπας Ουίλιαμ, πριγκίπισσα Βικτώρια ή πρίγκιπας Ερνέστος Αύγουστος. Σε αυτήν την πρόταση υπάρχει ήδη ένα λάθος. Ενώ ο Ουίλιαμ και η Βικτόρια στη Βρετανία και τη Σουηδία είναι πραγματικοί πρίγκιπες, στη Γερμανία ο Ερνέστος Αύγουστος δεν είναι σε καμιά περίπτωση. Δεν είναι καν ευγενής υπό τη στενή έννοια του όρου.
Πρίγκιπες και μη
Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, καταργήθηκαν οι τίτλοι ευγενείας και τα αντίστοιχα προνόμια. Από νομικής άποψης, έκτοτε οι Γερμανοί δεν μπορούν να επικαλεστούν τίτλους αριστοκρατίας, δηλαδή δεν μπορούν να αυτοαποκαλούνται ούτε πρίγκιπες, ούτε μαρκήσιοι ή βαρόνοι. Οι φέροντες κάποτε τίτλους ευγένειας και οι απόγονοί τους είναι απλοί πολίτες, όπως όλοι οι άλλοι. Μόνο ένα προνόμιο ωστόσο διατηρήθηκε: μπορούν μετά το μικρό τους όνομα να προσθέτουν τον τίτλο αριστοκρατίας, ως τμήμα του ονόματός τους και αυτό. Η διαφορά είναι εμφανής: ένας εν ενεργεία ευγενής φέρει τον τίτλο του πριν από το όνομά του, όπως ο πρίγκιπας Χάρι. Ο Ερνέστος Αύγουστος όμως, για παράδειγμα, έχει τον τίτλο του πρίγκιπα του Ανοβέρου στη συνέχεια του ονόματός του. Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι πραγματικός πρίγκιπας, ο Ερνέστος όμως δεν είναι, φέρει μόνο τον τίτλο.
Παρά την κατάργηση των τίτλων ευγενείας και προνομίων οι γάμοι εκπροσώπων αυτών των οικογενειών γίνονται πρωτοσέλιδα και προσελκύουν το ενδιαφέρον. Την εποχή που υπουργός Άμυνας ήταν ο πριγκιπικής καταγωγής Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ οι δημοσιογράφοι αναλογίζονταν, εάν ένας τέτοιος πολιτικός διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες. Μέχρις ότου ξέσπασε το σκάνδαλο λογοκλοπής του διδακτορικού του. Η Ένωση των Συλλόγων Γερμανών με τίτλους ευγενείας προσανατολίζεται στην ιστορική διάσταση των τίτλων. «Το Σύνταγμα της Βαϊμάρης δεν κατάργησε τους τίτλους, αλλά τα προνόμιά τους ενώπιον του δημοσίου» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Χένινγκ φον Κοπ Κολόμπ, πρόεδρος της επιτροπής του συλλόγου, αρμόδιας για διαμάχες σε σχέση με το όνομα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ