Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Αυγούστου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, έκλεισε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το μέλλον της κυβέρνησής του επιβεβαιώνοντας ότι θα μεταβεί αμέσως στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο, Σέρτζο Ματαρέλα.
Η συζήτηση αυτή προκλήθηκε από την ακροδεξιά Λέγκα, τον έναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που είχε υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε μια κίνηση τακτικής, η Λέγκα απέσυρε την πρόταση μομφής, όμως ο Κόντε είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία.
«Βλέπω ότι ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μην ανησυχείτε. Θα αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της χώρας που μας παρακολουθεί», είπε ο Κόντε.
Δεκτή έγινε από τον Ματαρέλα η παραίτησή του
Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.


Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.
Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν σήμερα στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ