Σήμερα αναμένεται η επιλογή του Ευρωπαίου υποψηφίου για το ΔΝΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 2 Αυγούστου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα να επιλέξουν τον υποψήφιο του μπλοκ για να διαδεχθεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από μία λίστα τεσσάρων ονομάτων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Η λίστα περιλαμβάνει τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Ισπανίδα υπουργό Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο, τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη, Όλι Ρεν και την Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο Μάριο Σεντένο, ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε χθες ότι αποχωρεί από την κούρσα διαδοχής «σε αυτή τη φάση της διαδικασίας.
Η Βρετανία δεν πρότεινε υποψήφιο διότι δεν κατάφερε να καταλήξει εγκαίρως σε ένα όνομα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η χώρα αναμενόταν να ορίσει έναν υποψήφιο και η προθεσμία παρατάθηκε για μερικές ώρες χθες προκειμένου να της επιτραπεί να το κάνει. Η Γαλλία ηγείται της διαδικασίας για την επιλογή ενός Ευρωπαίου υποψηφίου.
Το υψηλότερο πόστο στο ΔΝΤ ανέκαθεν καταλάμβανε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συνάντηση Σταϊκούρα – Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο επιλογής υποψηφίων για επικεφαλής του ΔΝΤ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των διαδικασιών επιλογής υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του πρέπει να καταλήξουν ομόφωνα σε έναν κοινό υποψήφιο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ