20.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑ. Γεωργιάδης: «Βιαστείτε, ελάτε στην Ελλάδα να βγάλετε περισσότερα χρήματα»

Α. Γεωργιάδης: «Βιαστείτε, ελάτε στην Ελλάδα να βγάλετε περισσότερα χρήματα»

«Ελάτε στην Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί τώρα θα προλάβετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επενδυτές από το βήμα της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αληθινά φιλοεπιχειρηματική χώρα».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει πραγματικότητα και «θα δούμε το έργο να προχωράει, μέσα στο 2019».
«Ζούμε ένα μικρό θαύμα και θα μεταμορφώσουμε τη χώρα μας, όχι στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια, αλλά στις επόμενες εβδομάδες, σε μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις, γιατί αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε από τον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα σεβαστούμε αυτή την εντολή.
Να είστε βέβαιοι 100% ότι όλες οι παλιές εμπειρίες που κάποιοι από εσάς είχατε στο παρελθόν, προσπαθώντας να κάνετε κάποια πράγματα σε αυτή τη χώρα και αντιμετωπίσατε εμπόδια, όπως αστάθεια και γραφειοκρατία, θα αποτελέσουν παρελθόν και η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε τη χώρα, να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα ελάτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επενδύσεις
«Θέλουμε την επιτυχία των επιχειρήσεων για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Όλη η κοινωνία θα πάει μπροστά αν κάνουμε το καθήκον μας. Όμως δεν φτάνει μόνο να είναι σταθερή η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται η ενεργοποίηση και των επενδυτών».
Ο υπουργός αναφέρθηκε αρκετές φορές στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση των επενδύσεων. «Οι δυνατότητες της χώρας μας είναι τεράστιες και ήταν ιστορική ανωμαλία ότι για κάποιες δεκαετίες το εθνικό μας όραμα ήταν να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι».
«Η ισχυρή πλειοψηφία που κατέχει η κυβέρνηση», είπε ο υπουργός, «εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα για την επόμενη τετραετία και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και για το επενδυτικό περιβάλλον».
Ο ίδιος συνέχισε ότι, όποιος θέλει να κάνει επένδυση, να ξέρει ότι δεν θα βρει το κράτος απέναντι αλλά το σύνολο του κράτος στη διάθεσή του.
Γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και την ομάδα του, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις και με τα επιμελητήρια, τον ΣΕΒ και με άλλους φορείς για να ετοιμαστεί το προσχέδιο του νόμου που αφορά στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας έως τέλος Ιουλίου προκειμένου να ψηφιστεί έως το τέλος Αυγούστου, πριν από τη ΔΕΘ όπου θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της χώρας.

Κάτω από τον μέσο όρο των κρατών – μελών της Ευρώπης η κρατική δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα

Τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εγγυήθηκε ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello και αναφέρθηκε σε δέσμες ζητημάτων που χρήζουν βέλτιστης διαχείρισης, με επίκεντρο τα ακόλουθα:
α) Την υλοποίηση εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο της κρατικής δαπάνης στην υγεία. Οπως είπε ο κ. Costello, έχουν γίνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως προώθηση των γενοσήμων και θέσπιση ή προσπάθεια θέσπισης νέων διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τις υπηρεσίες υγείας. «Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά η υλοποίηση μέχρι στιγμής θα λέγαμε ότι είναι ελλιπής σε διάφορα πεδία», σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων.
β) Την υιοθέτηση νέας βαθμονόμησης του clawback. Το clawback εισήχθη πολύ νωρίς στο πρόγραμμα ως ένας μηχανισμός για να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως είπε ο κ. Costello. Ηταν ένα δημοσιονομικού χαρακτήρα εργαλείο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδείχθηκε αποτελεσματικό καθώς μείωσε τα επίπεδα της δαπάνης, στα επιθυμητά επίπεδα, κατά αντιστοιχία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα στοιχείο ανισορροπίας στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το clawback.
γ) Η τρίτη δέσμη ζητημάτων που ανέδειξε ο κ. Costello αφορά το επίπεδο της κρατικής δαπάνης για την υγεία στην Ελλάδα, καθώς έχει υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των κρατών – μελών της Ευρώπης. Εξήγησε ότι από μόνη της μια πρόσθετη δαπάνη ίσως να σημάνει και την καλύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες για τον έλεγχο της δαπάνης.

Επιτάχυνση των επενδύσεων σε Πειραιά και Θριάσιο

Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αφού η γεωγραφική θέση του και το μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων δημιουργούν έναν ζωτικό κόμβο μεταφορών, διαμετακομιστικού εμπορίου, εισαγωγών και εξαγωγών, μεταποίησης και ναυπηγοεπισκευής, επικοινωνιών, εφοδιασμού πλοίων και πολλών υπηρεσιών της ναυτιλίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού, αρμόδιου για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκου Παπαθανάση, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ